Столтенберг: Веза САД и Европе можда ослабила, али...

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЈенс Столтенберг
Јенс Столтенберг - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас да је веза између САД и Европе можда ослабила, али да верује да може да преживи сва постојећа неслагања у вези са трговином, климом или нуклеарним споразумом са Ираном.

„Наша веза је снажна, али неки сумњају у њену чврстину. Тачно је да видимо разилажења између САД и других савезника по питањима као што су трговина, клима и нуклеарни споразум са Ираном. Није записано у камену да ће трансатлантска веза заувек опстати, али верујем да ћемо је сачувати“, рекао је он у говору у Лондону, преноси Ројтерс.

НАТО вежбе у Источној Европи - Sputnik Србија
„Варшавски пакт“: Отварају се пукотине у НАТО-у – Пољаци скачу у помоћ

Столтенберг је позвао на међународне напоре у циљу подупирања трансатлантске војне алијансе, наводи АП.

„Можда смо сведоци слабљења неких веза између Северне Америке и Европе, али је одржавање трансатлантског партнерства у нашем стратешком интересу“, поручио је први човек Северноатлантске алијансе уочи јулског самита НАТО-а.

Уз то, упозорио је да се свет суочава са непредвидим безбедносним окружењем због тероризма, ширења оружја за масовно уништење, сајбер-напада и све изричитијом Русијом, додаје америчка агенција.

Генерални секретар НАТО-а позвао је у уторак, у ауторском тексту објављеном у британском листу „Гардијан“, да 29 земаља-чланица Алијансе оставе по страни трансатлантски трговински сукоб који се погоршава, као и питања климе и нуклеарног споразума с Ираном, због забринутости да ће ове напетости подрити снагу овог војног савеза.

„Везе које нас држе заједно су под притиском. Морамо наставити марљиво да радимо на разрешењу наших разлика — и тамо где разлика и даље буде, морамо да ограничимо било какав негативни утицај на нашу безбедносну сарадњу“, поручио је Столтенберг у ауторском чланку.

Столтенберг је тада навео и да је НАТО већ раније превазилазио поделе које су се јављале и да то исто може да учини и сада.

АП је приметио да ова његова порука стиже мање од месец дана пре састанка председника САД Доналда Трампа са колегама из НАТО-а на самиту у Бриселу, уз оцену да је Трамп на прошлогодишњем самиту НАТО-а понизио партнере у Алијанси јавним прекором, због тога што не издвајају довољно новца на трошкове одбране.

Танјуг

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала