Холандски војници одустали од тужбе због Сребренице

© AP Photo / Martin MeissnerВојна парада у част холандског краља
Војна парада у част холандског краља - Sputnik Србија
Пратите нас
Близу 230 припадника холандских снага који су тужили званични Амстердам тражећи одштету за трауму коју су претрпели у „немогућој мисији“ у Сребреници одустали су од те тужбе, пренео је холандски лист „Телеграф“.

Они су 2017. године затражили одштету од државе у висини од 22.000 евра због претрпљених траума.

Сребреница изговор за нови крсташки поход

Војници, који су били у Трећем холандском батаљону са задатком да штите муслиманску енклаву 1995. године, тврдили су да су холандске власти могле да знају да је извођење мисије било немогуће, наводећи да их је спољни свет кривио због неспособности да спрече злочин у Сребреници.

То им је, како наводе, нанело друштвену, емотивну и финансијску штету.

Њихов адвокат Михаел Руперти рекао је сада за „Телеграф“ да ветерани имају довољно поверења да ће им Министарство одбране пружити довољну подршку да одустану од тужбе, пренео је холандски портал „Дач њуз“.

„Никад се није радило о новцу, већ о покушају да се Министарство одбране наведе да схвати да нешто треба да предузме како би се задовољила правда према тој групи ветерана“, рекао је Руперти.

Министарство одбране Холандије тренутно исплаћује одштету само војницима који могу да докажу да пате од синдрома посттрауматског стреса.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала