Уместо вувузела — навијачке кашике

© Фото : Јована ВукотићНавијачке кашике
Навијачке кашике - Sputnik Србија
Пратите нас
Живописне слике стижу са Светског првенства у фудбалу које је у току у Русији, не само са терена на којима се боре репрезентације 32 земље, већ и са трибина. Навијачи смишљају често духовите костиме, али и како да што бучније дају подршку свом тиму. И док су у Јужној Африци биле актуелне вувузеле, у Русији су их замениле — навијачке кашике.

Проналазач те необичне навијачке опреме Рустам Нугманов назвао их је „кашике победе“, а за Спутњик објашњава да су кашике у принципу руски традиционални музички инструмент.

„Кашике су нешто попут јужнокорејских палица, које су прешле океан и постале популарне у Америци, као вувузеле или бразилски кашироли. Дакле, жеља је била да направимо некакав инструмент који би био намењен спортским догађајима, нешто као пандан традиционалним бабушкама матрјошкама, капама ушанкама и свему ономе што је познато странцима као типичан руски сувенир. Са друге стране, идеја је била да се осим званичне маскоте Забиваке направи још некакав незванични симбол Мундијала. Дакле, наше кашике су нешто попут званичног музичког инструмента навијача у Русији“, каже проналазач.

Људи пролазе поред инсталације Русија 2018 у Олимпијском парку у Сочију - Sputnik Србија
Страни навијачи посећују Крим

Наш саговорник наводи да је тражио нешто што је типично за Русију, а да су у ужем избору биле чегртаљке, звечке и кашике, које су победиле јер се њима може постићи одређени ритам.

„Разрада идеје је почела буквално у кухињи, у домаћим условима. Случајно сам сазнао да сам изабран као добитник државне субвенције за израду званичног музичког инструмента за навијаче. Након тога сам потписао уговор и прионуо на посао. Кашике победе су резултат мог рада који је помогла држава“, истиче Нугманов.

У разговору за Спутњик млади проналазач објашњава да је повезао две кашике гуменим адаптером и испао је инструмент у облику латиничног слова В. Тако је и дошло до имена „Кашике победе“ од енглеске речи „виктори“ (победа).

© Фото : Јована ВукотићИ док су у Бразилу биле актуелне вувузеле, у Русији су их замениле — навијачке кашике
И док су у Бразилу биле актуелне вувузеле, у Русији су их замениле — навијачке кашике - Sputnik Србија
И док су у Бразилу биле актуелне вувузеле, у Русији су их замениле — навијачке кашике

„Осим тога, симболика је у томе што се кашике ударају једна о другу, попут две екипе које се боре током утакмице за победу. Кашике се могу вадити из адаптера који их повезује. Звук ударања две кашике једне о другу, подсећа на аплауз и зато су ’кашике победе‘ идеалне за било какав вид спортског такмичења.“

Конструктор истиче да су кашике пластичне јер се дрвене лако ломе, као и да су осликане традиционалним руским орнаментима. Захваљујући томе што су од пластике, звук је постао још бучнији, каже наш саговорник.

„Међутим, наше кашике нису званични музички инструмент навијача Мундијала, јер немамо ФИФА лиценцу, али кашике је могуће наћи у малопродаји. Кашике се могу купити у Калињинграду, Санкт Петербургу, Самари, као и у осталим градовима домаћинима“, закључује Нугманов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала