Швајцарски Срби траже извињење од фудбалера и власти

© REUTERS / Gonzalo FuentesЏака слави гол на провокативан начин
Џака слави гол на провокативан начин - Sputnik Србија
Пратите нас
У отвореном писму Срби у Швајцарској затражили су извињење фудбалера швајцарске репрезентације због славља два гола користећи „двоглавог албанског орла“ и траже да се убудуће такви гестови не користе.
Стјепан Месић - Sputnik Србија
Месић и Готовина као Џака и Шаћири (фото)

У писму које је објавио швајцарски дневник „Блик“, швајцарски Срби указују да је шароликост култура у тој земљи нешто што чини све грађане поносним, због чега не може бити да репрезентација буде злоупотребљена како би се користили националистички симболи и слале такве поруке.

Швајцарски држављани српског порекла сматрају да Фудбалски савез те земље треба да јасно осуди Шаћирија, Џаку и капитена Лихтнштајнера за такву акцију у дресу националног тима и да се извини.

Исто тако, траже да се министар спорта Ги Пармелин и шеф дипломатије Игнацио Касис дистанцирају од њихових изјава датих с тим у вези.

Истовремено, група која је написала писмо, а која се састоји пре свега од студената и ђака, дистанцира се од сваког насиља које је потекло од српске стране.

„Увредљиво понашање српских навијача на стадиону, али и депласиране изјаве српског тренера после утакмице осуђујемо најоштрије. Тако нечему нема места у спорту“, наглашавају они.

Премијер Албаније Еди Рама - Sputnik Србија
Рама у акцији „Не плаши се орла“: Рачун за Шаћирија и Џаку

Што се тиче славља играча албанског порекла, у писму се истиче да тај гест представља не само приврженост коренима, већ „Великој Албанији“, јер је то израз утранационалистичке идеологије, која је у последње време у југоистиочној Европи поново добила на замаху и која изазива забринутост не само Срба, већ и Црногораца, „словенских Македонаца“ и Грка.

Посебно су швајцарски Срби разочарани што су многи Швајцарци узели у заштиту фудбалере који су злоупотребили репрезентацију.

„Тиме се без икакве сумње ставља до знања да за Швајцарце српског порекла има мање разумевања него за друге, као и да њихово мишљење и осећања мање значе од других, то јест да су грађани другог разреда“, наводи се у писму.

„Међутим, Швајцарска је и наша домовина. Ми навијамо на утакмицама за швајцарску репрезентацију и радујемо се сваком голу, небитно чијег је порекла стрелац. Надамо се да ће репрезентација остати још дуго на турниру и да ће приликом даљег наступања приказати другачије понашање, заједништва, а не поделе туђим националистичким симболима“, закључује се у писму.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала