Да ли је почео процес успостављања праведнијег светског поретка

© Sputnik / Тања ТрикићДушан Пророковић
Душан Пророковић - Sputnik Србија
Пратите нас
Процес разградње униполарног и стварања мултиполарног света је незаустављив, мада ће трајати деценијама. Србији се често приговара да је преспавала пад Берлинског зида, а било би мудро да не преспавамо промену која се сада дешава, речено је на промоцији двотомне монографије „Ера мултиполарности“ Душана Пророковића.

Остатак света није се сагласио са тежњама САД да буду једини пол, пре свега Кина и Русија, а процес је, рекао је Пророковић, почео 1996. формирањем Шангајске организације за сарадњу. Преломна година, према његовој оцени, била је 2008: почела је економска криза, договорен је први самит БРИК-а, а Кина је показала своје могућности организацијом Олимпијских игара.

„Сада већ живимо у ери мултиполарности. Сигурна су четири пола — САД, Кина, Русија и Индија, мада има девет кандидата за полове“, навео је аутор, представљајући књигу у издању „Службеног гласника“, на којој је радио шест година.

Конзерва са америчком заставом - Sputnik Србија
Америка стеже обруч око Србије: Одређен је и коначан циљ

Монографија садржи табеле и илустрације, теоријски део, али, како је истакао Пророковић, и његове полемике са другим ауторима. Он је изразио наду да ће књига бити искоришћена за редефинисање спољне политике Србије, истичући да мултивекторске процесе који су почели треба помно пратити јер су врло сложени и са непредвидивим исходима.

„Рецимо, то што Русија и Кина сарађују, не значи да ће имати исту политику према ЕУ, или то што Русија и Турска сарађују не значи да ће имати идентичну политику на Балкану“, објаснио је аутор.

Уредник издања Јово Вукелић истакао је да упркос сталним интервенцијама САД које слабе у свим сегментима, јача процес стварања „праведнијег светског поретка“.

Пророковић, напоменуо је уредник, у књизи истиче да се САД неће одрећи стечених привилегија без борбе, а „надамо се да она неће бити оружана“.

Новинар Никола Врзић констатовао је да је аутор монографије на утемељен и свеобухватан начин показао да је природни поредак мултиполаран, као и да су државе најважнији актери међународних односа.

„Пророковићеву књигу треба читати као упутство за понашање у савременом свету“, препоручио је Врзић.

Професор Јован Душанић сложио се да је у току успостављање баланса снага.

„Није питање хоће ли мултиполарности бити, већ колико ће бити полова“, рекао је Душанић, додавши да ће САД, и поред тога што су залазећа сила, неко време остати најјачи пол.

На презентацији су говорили и бивши начелник Генералштаба Војске Југославије Бранко Крга, као и некадашњи председник Владе СР Југославије Момир Булатовић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала