Јединство Запада пуца по шавовима, зато је Србији — „нож под грлом“

CC0 / Marijanana / Заставе САД, Русије и Србије
Заставе САД, Русије и Србије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Србија би због нејединства на релацији САД–ЕУ, несугласица у самој Унији, али и пукотина у НАТО-у, могла да има већи маневарски простор за решавање косовског питања. Али, због пада америчке доминације јача притисак из Вашингтона да се ово питање реши, па неће бити лако одолети изазовима.

Европска унија никада није била слабија, односи Европе и Америке рекло би се никада гори, појављују се озбиљне пукотине унутар НАТО-а. Притом, од Србије се тражи да пресече по питању Косова…

Колико разједињеност Запада по многим питањима Србији отвара маневарски простор у борби за Косово? Има ли Запад сада јединствену „батину“ да уцени Београд?

ЕУ Србија - илустрација - Sputnik Србија
Следи деценија пузања до ЕУ — има ли Србија план Б

Политиколог др Јелена Вукоичић каже да је основни проблем Србије притисак због Косова који трпи пре свега од Америке која тражи да се све реши до краја ове, или почетком идуће године. ЕУ је разједињена, али неће се сутра распасти. Десничари јачају, али нису власт у Бриселу, тако да нико не може да каже када ће се ЕУ трансформисати, иако иде ка томе. Међутим, Србија нема времена јер је Вашингтон притиска да што пре дâ зелено светло за Косово јер су свесни да немају времена зато што се ситуација брзо мења, каже Вукоичићева.

„Дугорочно, нама време иде у корист, управо због проблема који постоје на релацији Брисел–Вашингтон, али и у самој ЕУ. ЕУ је све само не уједињена и има веће проблеме него икад и тешко да ће ти проблеми бити решени у скоријој будућности. Оно што је тренд јесте пораст популарности националних десничарских странака у ЕУ, а како смо да сада имали прилике да видимо оне имају много више разумевања за косовско питање и за Србију, него за глобалистичке струје које су доминантне у Бриселу. Десничарске опције и јесу то што разједињује ЕУ, те опције јачају националне државе, а то је нешто што нама може да иде у прилог“, верује наша саговорница.

У исто време, она напомиње да је проблем који Америка има са ЕУ такође нешто што би Србији одговарало, али наглашава да Америка све ово ради јер њена глобална доминација опада. Американци зато путем условљавања других покушавају да ојачају себе саме.

„Наш проблем је тај што се ситуација одвија јако брзо и што смо под огромним притиском да се косовско питање реши брзо. Сви ови процеси и у ЕУ и на Западу су процеси који се захуктавају и та се ситуација мења из дана у дан, али да би се променила, ипак треба времена. Зато Америка жели да Косово стави ад акта, да утврди своју позицију тамо где сматра да то треба, и зато је нама основни проблем трка са временом, али и то што се ми налазимо у тим европским интеграцијама, иако сви виде да ЕУ пропада“, каже Вукоичићева.

Споменик Била Клинтона у Приштини - Sputnik Србија
Признали су: Косово је Америка! Сада Србија има кључни адут у борби

Она је мишљења да садашња администрација у Бриселу и Вашингтон условљава Србију на том европском путу дизањем руку од Косова, што је парадоксална ситуација, јер Београд ид ка нечему неизвесном, а улог је одржање суверенитета земље. 

„Што се тиче саме Европе која би се евентуално трансформисала тако да Косово не буде услов за Србију, опет би главни играч била Америка, и шта год да буде са Европом, Косово је амерички пројекат и она је та која гура независност као стратешки циљ. Трансформација у ЕУ би нам ишла у прилог, али то се неће десити за годину или две, а ми немамо времена јер нам је ’нож под грлом‘. Америка жели да правно обавезујући споразум буде потписан до краја године“, наглашава Вукоичићева.

И редовна смена на врху у Бриселу догодине неће много тога променити по Србију, додаје она, и верује да је једина промена која званичном Београду може да иде у прилог је промена која би се евентуално десила у Француској, али пре свега у Немачкој. Према њеним речима, однос Немачке и Америке је сада специфичан, али напомиње да у Немачкој јача десница, а то је нешто што би могло да утиче на промене и у Бриселу, а самим тим и на проблем Србије у вези са Косовом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала