Мексички навијачи у Москви спектаклуларно обележили „Дан мртвих“

© Sputnik / Владимир Вяткин / Уђи у базу фотографијаМексички карневал "Дан мртвих" у Москви
Мексички карневал Дан мртвих у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
За непуна два сата мексички фестивал „Дан мртвих“ у Москви посетило је више од 5.000 људи, рекао је новинарима шеф Националног дома навијача Мексика Хавијер Руиз Галиндо.

У петак је у руској престоници одржан карневал „Дан мртвих“, који су организовали мексички навијачи на Светском првенству у фудбалу.

Кошаркашка утакмица између Америке и Мексика - Sputnik Србија
Репрезентација САД изгубила после три године, Мексико славио

Према мексичкој традицији, „Дан мртвих“ се обележава крајем новембра. Мексички Индијанци веровали су да је смрт светли почетак, због чега је обичај да се на овај празник људи радују и веселе.

Сматра се да се на овај дан душе умрлих враћају на земљу како би посетиле рођаке. У мексичкој традицији калавела Катрина (женска лобања) представља један од главних атрибута празничне поворке. 

Катрина је скелет у женској одећи, украшеној цвећем и бојама. Сматра се да је она оваплоћење богиње смрти Миктлансиуатл из астечке митологије. 

„Још јутрос смо мислили да ћемо почети овде у просторији, а да ћемо потом одржати параду на Црвеном тргу, али Катринини духови су променили наше планове и пренели наш празник овде у мексички дом“, рекао је Галиндо. 

На сцени у центру Москве изводе се традиционалне мексичке мелодије, гости и даље долазе. Највећи број њих су житељи Русије, а навијача из Мексика је веома мало. Сви који то желе могу да се маскирају да би личили на мексичку богињу. За посетиоце се припремају традиционална мексичка јела. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала