Америка на ногама: Протести против присилног раздвајања деце миграната од родитеља

© REUTERS / BRIAN SNYDERПодршка мигрантима, САД
Подршка мигрантима, САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиљаде демонстраната широм САД марширало је у већим и мањим градовима, захтевајући од администрације председника Доналда Трампа да споји децу миграната са родитељима, након што су их америчке власти на граници присилно раздвојиле.
Мексиканци на граници са САД - Sputnik Србија
Нова уредба САД: Убрзане депортације више имиграната?

У Охају је најмање једна особа ухапшена када су демонстранти блокирали централну улицу у граду Коламбусу, након што је око 2.000 људи учествовало у двочасовном скупу испред Парламента.

Очекује се да ће више од 700 планираних маршева привући стотине хиљада људи широм земље, од градова који су пријатељски настројени према имигрантима, попут Лос Анђелеса и Њујорка, до конзервативнијих као што је Вајоминг, а под слоганом „Породице треба да буду на окупу“, преноси АП.

Хиљаде демонстраната обучених у бело окупило се у суботу рано ујутро у парку Лафајет преко пута Беле куће са транспарентима на којима пише „Шта је следеће, концентрациони логори“? и „Мени је стало, а теби“?

У међувремену су у Вашингтону демонстранти започели марш ка згради америчког Министарства правде.

Уочи планираног марша преко Бруклинског моста хиљаде људи је узвикивало „Срамота“! и „Укините притвор“!

Демонстранти су се окупили и у близини Трамповог голф терена у Бедминстеру, у Њу Џерзију, где он, иначе, проводи овај викенд.

Не зна се да ли је Трамп видео протест.

Стотине демонстраната је марширало и централним улицама Даласа, узвикујући, између осталог, слоган попут „Без мржње, без страха, имигранти су овде добродошли“.

У центру Денвера окупили су се људи симболично огрнути ћебадима од фолије, налик на оне које су америчке власти давале деци која су раздвојена од родитеља на граници између САД и Мексика.

Мање групе људи окупиле су се у градским парковима и на трговима у свим америчким државама, на укупно 703 локације широм САД, а фотографије су убрзо почеле да се шире по друштвеним мрежама.

Демонстрантима су се прикључила и деца.

Око 2.000 деце миграната и даље је одвојено од својих родитеља, упркос Трамповој извршној уредби којом се окончава његова спорна политика, напомиње Би-Би-Си.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала