Кијев прети стварањем „најмоћније“ противбродске ракете

© Fotolia / Mikhail MarkovskiyКијев, Украјина
Кијев, Украјина - Sputnik Србија
Пратите нас
Кијев би следеће године могао да произведе најмоћнију противбродску крстарећу ракету, изјавио је шеф украјинског Центра за армијска истраживања Валентин Бардак.
Тенкови украјинских оружаних снага - Sputnik Србија
Крим упозорава Кијев на последице војних вежби

Према речима украјинског експерта, ракета ће моћи да обара било какве циљеве на растојању од 280 до 300 километара.

„То је најмоћније мобилно копнено средство које може да се користи за обалску заштиту“, изјавио је Бардак и додао да ће ракета бити важан психолошки фактор утицаја на Русију.

Међутим, он је признао да је море увек било најслабија тачка Украјине и да је наоружање за његову одбрану увек прављено „по принципу остатка“, што се суштински одразило на његов потенцијал.

Бардак је нагласио да Украјина има ограничене могућности реаговања које, према његовом мишљењу, треба активирати. „Војно-морнаричке снаге су увек биле аутсајдер, када говоримо о ставу Кијева, о њиховом развијању и финансирању“, навео је Бардак.

Украјинска војна техника није популарна ни унутар земље, ни међу иностраним партнерима. Почетком 2014. године Ирак је вратио Кијеву 42 оклопна транспортна возила БТР-4 и поништио уговор о њиховој испоруци.

Испоставило се да је од 82 возила која је добио купац, само 55 могло да се укључи, а да су само 34 могла да се покрену с места. У фебруару је објављена информација о томе да ће Хрватска вратити Украјини четири неисправна авиона МиГ-21, да ће тражити да они буду замењени и да ће спровести детаљну истрагу о лошем ремонту авиона у Одесином заводу за авио-ремонт.   

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала