Аутор „плана“ о изнајмљивању Крима објаснио зашто је Кијев изгубио полуострво

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаВрховна рада Украјине
Врховна рада Украјине - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши посланик Врховне раде Украјине Андреј Артеменко, који је предлагао да се Крим Русији изда под закуп, сматра да је његова земља изгубила то полуострво, јер се актуелна власт у Кијеву бавила свим и свачим, али не и тим питањем.

Крим - Sputnik Србија
Трамп изјавом о признавању Крима припрема терен за састанак с Путином

„Уверен сам да смо Крим изгубили искључиво због тога што се данашња, актуелна власт бавила свим могућим – поделом фотеља, формирањем токова, али не и заштитом наше целовитости, наше територије“, изјавио је политичар.

Према његовом мишљењу, украјинским властима је одговарало уједињење полуострва с Русијом, јер је то омогућило Кијеву да се ослободи опозиционих бирача.

„Они (житељи Крима) би, природно, били бирачи других политичких снага. То је било злочиначко неделовање с предумишљајем“, навео је посланик.
Артеменко је постао познат када је објавио „план“ за нормализацију руско-украјинских односа. Према наводима америчких медија, предлог политике за укидање санкција Москви био је предат канцеларији Мајкла Флина, који је у том тренутку био помоћник председника САД за питања националне безбедности.

Међу тачкама „плана“ била је и могућност да се Крим преда Русији под закуп у року од 50 до 100 година. Након тога је Главно тужилаштво Украјине против Артеменка подигло оптужницу због велеиздаје. Почетком маја политичару је одузето држављанство зато што поседује канадски пасош, а потом му је одузет и посланички мандат.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала