Меркелова упозорава: Конфликт Европе са Америком може прерасти у рат

CC0 / Pixabay / ЕУ САД - илустрација
ЕУ САД - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Односи ЕУ и САД не треба да прерасту у трговински рат због америчких царина, али је за то потребна сарадња, изјавила је канцеларка Немачке Ангела Меркел, говорећи у Бундестагу.
Владимир Чижов - Sputnik Србија
Могуће консултације Русије и ЕУ поводом дејстава САД у трговини

„То већ има контуре трговинског конфликта, не желим да наводим друге речи. Потребно је урадити све да се покуша како би се решио тај конфликт, како не би прерастао у прави рат“, рекла је Меркелова.

Она је изјавила да ће Немачка, у складу са својим обавезама, повећати војне расходе и остати поуздани партнер НАТО-а.

„Ми ћемо интензивно сарађивати у оквиру ’седморке‘ и ’двадесеторке‘. Наравно, ми рачунамо и на такве савезе као што је НАТО“, навела је Меркелова.

Она је подсетила да ће следеће недеље бити одржан самит НАТО-а.

„Из САД стижу критике да Немачка недовољно троши за одбрану. У нашем буџету је прописано повећање расхода за одбрану, као и на развој. Имајући у виду колико други раде, то је недовољно, зато смо преузели на себе обавезе да до 2025. године трошимо 1,5 одсто БДП-а у ове сврхе“, изјавила је канцеларка Немачке.

„Немачка је поуздани партнер у оквиру НАТО-а“, закључила је она.

У последње време је дошло до размимоилажења у односима држава ЕУ и САД. Државе нису успеле да превазиђу несугласице ни за време последњег самита Г7.

Један од разлога несугласица су постале царине на увоз гвожђа и алуминијума које су САД увеле у марту. ЕУ су већ одговориле на тај корак: Европа је увела царине на америчку робу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала