Тајланд: Дечаци ушли у пећину да испишу своја имена, биће извлачени по фазама

© AP Photo / Деца у пећини на ТајландуДеца у пећини на Тајланду
Деца у пећини на Тајланду - Sputnik Србија
Пратите нас
Група од 12 младих фудбалера, који су заробљени у поплављеној пећину на северу Тајланда, ушли су тамо у склопу ритуала иницијације, изјавио је један од спасилаца који је помагао у њиховом проналажењу.

Британац Бен Рејменантс, један од страних спасилаца који помажу тајландским колегама, изјавио је за „Скај њуз“ да су дечаци, стари од 11 до 16 година, вероватно ушли у пећински комплекс како би тамо исписали своја имена и вратили се назад.

Њих је, међутим, заједно са 25-годишњим тренером, заробила надошла вода.

Деца у пећини на Тајланду - Sputnik Србија
Тајланд: После десет дана нађени нестали дечаци и њихов тренер

„Дечаци су ушли и покушали да дођу до краја пећинског тунела, што је нека врста иницијације за локалне младиће, како би написали своје име на зиду пећине и вратили се назад“, рекао је Рејменантс.

Улазак у пећину Там Луанг забрањен је у време кишне сезоне.

„Сада их је тамо заробила вода надошла од обилних киша“, каже Рејменантс.

Дечаци ће бити извлачени по фазама, уводе им оптички кабл

Дечаци заглављени у поплављеној тајландској пећини вероватно неће бити сви у исто време извучени напоље, већ по фазама, у зависности од њиховог здравственог стања, рекли су тајландски званичници који руководе операцијом спасавања.

Како је истакнуто, сваког дана биће процењивана спремност дечака и ако буде постојао било какав ризик операција неће бити спроведена, пренела је агенција АП.

У току су радови, у којима учествују припадници морнаричких „Фока“, тајландских специјалних јединица, да се у пећину уведе оптички интернет кабл, који би, када буде инсталиран, омогућио телефонску везу.

Увођење оптичког кабла покушано је у уторак, али није успело, јер је опрему оштетила вода.

Дечаци и њихов фудбалски тренер тренутно се опорављају, навели су званичници, који и даље анализирају који је најбезбеднији начин да се они изведу напоље, а у опцији је и роњење.

Тајландска морнарица је на свом профилу на Фејсбуку објавила два нова снимка на којима су припадници „Фока“ третирају лакше повреде на стопалима и ногама дечака, а неки од дечака се смешкају на шале које збијају припадници „Фока“.

Други дечаци су спавали покривени топлим ћебадима.

Претходно су дечаци и њихов тренер рекли да су добро.

Дечаци уче да користе маске за роњење и како да дишу, рекли су званичници.

Млади фудбалери и њихов тренер пронађени су живи у пећини на Тајланду, девет дана након што су у њој нестали услед поплаве, исцрпљени су и имају мање повреде, а преживели су тако што су пили воду која је капала са сталактита.

Спасилачки тимови на Тајланду су у понедељак, 2. јула, пронашли 12 дечака и њиховог тренера, који су 23. јуна ушли у пећину.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала