Косово јесте „све и свја“ 119,5 од 120 минута сваког разговора

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић је истакао да је веома важно да Србија прати, учествује и заузима активну позицију у Европи.
Ненад Поповић - Sputnik Србија
Министар Поповић из Москве стигао на Косово да Србима пренесе поруку

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас пред седницу Високог савета за сарадњу између Републике Србије, Републике Грчке, Републике Бугарске и Румуније у Солуну да је веома важно да Србија прати, учествује и заузима активну позицију у Европи, где је све више разнородних чинилаца, указујући и на другачији однос према САД, променљивом односу према Русији, као и према источним партнерима.

„Много тога се мења и морамо то да пратимо и активно заузимамо позицију“, нагласио је Вучић, рекавши, везано за данашњу квадрилатералу, да су у савременом свету чести разговори одраз динамизма у односима и неопходности да се препреке и проблеми савладавају што је брже могуће.

Он је истакао да га радује што по четврти пут може у овом формату да се састане са суседима, али и Грчком, нама пријатељским земљама.

„Добро је да имамо и друге и другачије поруке и партнере и да понекад није све везано за простор бивше Југославије, већ суседе који су већ чланице ЕУ, иако Грчка није сусед, али је важан партнер“, објаснио је Вучић.

Рекао је да очекује да ће се данас разговарати о инфраструктурним питањима, комуникационим проблемима, као и важним билатералним, али и свеукупним политичким и регионалним питањима, те и о односу Београда и Приштине и дијалогу.

„Молићу земље, које нису признале Косово, а две од њих нису, да остану чврсте у свом ставу и покушаћу нашим бугарским пријатељима да поновим какви су наши ставови поводом Косова и Метохије“, најавио је Вучић. 

Јоханес Хан и Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић о косовском питању, Хан каже да „Косово није све“

Када је реч о путној инфраструктури, председник је казао да ће ускоро кренути комплетна реконструкција ауто-пута од улаза из Хрватске, то јест 23,5 километара од шидске општине до скретања ка Кузмину, због којег су неки говорили да је био најлошији када се улази из Хрватске.

„Ускоро ће се видети разлика, али неће бити на штету Србије, јер ће најмодернији асфалт бити постављен“, уверен је он. 
Вучић је подсетио да Србија приводи крају Коридор 10, да ће пре краја године оба крака бити отворена.

„То је наша трка са осталим земљама у окружењу, да нам не препусте путнике ка трећим земљама. Неки нису намерно градили ауто-путеве ка нашој земљи да не би Турци и други ишли преко наше државе“, указао је он.

Вучић је рекао да Србија, за разлику од суседа који су у ЕУ, нема грантове Уније или су они на годишњем нивоу до 150 милиона евра, што је ништа у поређењу са чланицама на истоку. Казао је да ће позвати суседе да своје путне комуникације ка Србији поправе, како бисмо могли да привучемо део људи који иду ка трећим земљама.

Вучић је, уједно, указао и на значај железнице, истичући да је она саобраћајно средство будућности.

„Неки су мислили да се железнице морају гасити. Посебно због светске политике која недвосмислено каже да је питање каква ће бити цена нафте у будућности, и ко ће је одређивати, железнице ће добијати на значају“, истакао је он.

Рекао је да ће после деонице Ниш-Димитровград почети комплетна реконструкција деонице Београд-Ниш, а мора да се уради и деоница од Ваљева до Црне Горе. 

Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај - Sputnik Србија
Харадинај: Београд нема све време овог света да призна Косово

„Ако не будемо ми изградили железнички Коридор 10, узеће нам комплетан теретни и путнички саобраћај Румунија, Бугарска и Грчка. Морамо са свима да се боримо за свој опстанак на тржишту“, нагласио је Вучић, рекавши да ће Србија улагати више и да ће изградити све што није урађено последњих шест деценија.

Остаје, како је рекао, да се ради на инфраструктури оптике, дигиталне инфраструктуре, јер не смемо дозволити да заостајемо за светом.

„То су кључна питања уз питање Косова и Метохије. О томе говорим зато што сам се наслушао свих политичара са Запада и из наше земље да Косово није све и свја“, рекао је он.

„На састанку од 120 минута, а неки ме и у нашој Влади исправљају, желим да кажем да је 119,5 минута о Косову и Метохији, а пола минута пре него што изађемо пред медије кажу да ће поменути и оно друго. То треба људи да знају и да им буде потпуно јасно, да не помисле да постоји једна тема која може да се мери и пореди са Косовом, не што се нас тиче, већ западних партнера“, нагласио је Вучић. 

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала