Разапети на стуб срама: Стручњаци жестоко оплели по Џаки и Шаћирију

© REUTERS / Gonzalo FuentesШвајцарски репрезентативац Ђердан Шаћири на утакмици против Србије.
Швајцарски репрезентативац Ђердан Шаћири на утакмици против Србије. - Sputnik Србија
Пратите нас
Албанци Гранит Џака и Ђердан Шаћири главни су кривци за испадање Швајцарске са Светског првенства у Русији, убеђени су фудбалски стручњаци и новинари.

Џака је у другом полувремену више пута испадао из одбране и тако је Швеђанима отварао простор за шут. Једну од шанси које им је поклонио „викинзи“ су на крају успели да искористе и поведу 1:0, што им је на крају и обезбедило пролазак у четвртину финала. Емил Форсберг постигао је одлучујући гол.

Везни играч Арсенала истакнут је на стуб срама и окарактерисан као „срамота“ и „фолирант“. Њега је са лакоћом „послала по бурек“ звезда шведског тима, пре него што је распалила по лопти за славље у Скандинавији. Како су убеђени Швајцарци, Џака није био никаква препрека.

Швеђани прослављају гол Форсберг - Sputnik Србија
Шаћири, Џака и екипа „лете“ кући, храбра Шведска у четвртфиналу! (фото)

Након сусрета огласио се и бивши енглески репрезентативац и фудбалер Манчестер јунајтеда Фил Невил који није бирао речи када је говорио о швајцарском репрезентативцу.

„Треба да га буде срамота за тај гол. Пао је на под и пустио Форсберга да га лако прође. Вероватно је седео у свлачионици и мислио: ’Добро сам одиграо данас, имао сам неколико бочних пасова ка саиграчима‘. То гледамо из недеље у недељу у Арсеналу — недостатак дисциплине. Није мој тип играча. Коштао је свој тим гола. Није ништа урадио, он је фолирант“, рекао је Невил, преноси „Мирор“.

Са његовим коментарима сложио се и Џермејн Џенас, који је рекао да Џака мора да ради више како би утицао на игру.

„Један од великих проблема са њим је што мора да одлучи шта ће да буде. Ако жели да иде дубоко и дође до лопте, мора да се гура као Канте. На крају мора да креира игру. Он само плива около и не ради ништа“, рекао је Невил.

Ништа добро о Албанцима у репрезентацији Швајцарске нису имали да кажу ни сами Швајцарци.

„Бехрами је био превише дефанзиван, а Шаћирија су превише лако чували. Швеђани су му увек остављали отворену страну. Уместо да вуче ка средини, увек је ишао по крилу где су га пуштали и зато шведски џинови нису имали проблема на средини. Владимир Петковић је могао да направи измену, зашто није раније кренуо на све или ништа и увео још једног нападача“, пита се Данијел Гигакс.

Џака слави гол на провокативан начин - Sputnik Србија
Срамота за ФИФА: Казна за провокације Џаке и Шаћирија — симболична

Со на рану „сајџија“ сипали су и фудбалери Шведске, који су се устремили на Џаку и Шаћирија. Недуго после меча, појавила се фотографија једног од чланова репрезентације Шведске који је рукама направио орла и тако „испрозивао“ Ђердана Шаћирија и Гранита Џаку, јер су њих двојица том гестикулацијом прославили своје поготке против Србије.

Многи су приметили да Шаћири ни један једини пут није успео да предрибла противника, као и да лидери швајцарског тима нису показали ништа, пише швајцарски „Блик“.

Немилосрдни су били и аналитичари портала ЕСПН. За Џаку наводе да су његови пасови били веома непрецизни и да када је било најпотребније није показао да је лидер. За Џемаилија истичу да је промашио једину прилику за гол Швајцарске, након чега је био потпуно невидљив и да је требало раније да буде замењен. Шаћири је добио најнижу оцену. Као главна звезда која би требало да води тим идејама и примером, нигде га није било на терену.

„Они који тврде да су фудбалери светске класе са огромним самопоуздањем су оманули. Џака и Шаћири ништа нису показали, нису били водеће фигуре“, навео је у анализи главни уредник „Блик спорта“ Феликс Бингесер.

Блиц

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала