Влада Црне Горе смањила акцизе, цигарете појефтиниле

© Фото : PixabayПаклице цигарета
Паклице цигарета - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Након што је цијена цигарета од 1. јануара због повећања акциза и ПДВ-а у Црној Гори поскупила за чак до 50 центи по паклици, Влада те земље је усвојила нови акцизни календар за дуван којим се акцизне стопе поново враћају на ниво који је важио до августа 2017. године.

То је саопштио црногорски министар финансија Дарко Радуновић, који је признао да је Влада Црне Горе „подбацила“ са досадашњом акцизном политиком.

„Услед неповољних кретања на тржишту, Влада је донијела одлуку да редефинише акцизну политику. Новим акцизним календаром, акцизе се враћају на ниво из августа 2017. и биће такве до краја 2019. године. Зауставља се даљи пад прихода по овом основу. Просјечна цијена паклице цигарета износи 2,1 евро, што је у просјеку ниже за 20 до 30 центи“, казао је Радуновић.

Цигарете - Sputnik Србија
Лепота порока: Црногорци су у овоме први на свету

Црногорски министар финансија је такође напоменуо и да је од повећања акциза на дуван забиљежен пад у продаји цигарета од скоро 35 одсто на нивоу државе, што је значајно умањило приходе у буџету.

„Дистрибутери и продавци су били узнемирени, јер је опала продаја цигарета, па нас је све то навело да предузмемо ове мјере. Били смо сувише оптимистични да ћемо успјети да повећамо акцизе и да их наплатимо. И тада сам сумњао да ћемо успјети, али нисам могао наћи приходе на другом мјесту“, поручио је он.

Подсјетимо, након прошлогодишњег повећања акциза на дуван, Завод за статистику Црне Горе (Монстат), потврдио је да је легални увоз цигарета и дуванских производа у првом кварталу 2018. године смањен за 59 одсто. Многи аналитичари су од почетка критиковали такву акцизну политику Владе упозоравајућу да ће она довести до „процвата сивог тржишта цигарета“ у Црној Гори. Такође, подгорички медији су у више наврата извјештавали и да је раст црног тржишта дувана попримио обрисе „добро организованог шверца, јер се цигарете без маркица могу купити на сваком кораку у великом избору од двадесетак брендова“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала