Италија уступа Србији документа у вези са последицама бомбардовања

CC0 / Јавно власништво / Улица Београда након налета засипања бомбама НАТО-а 1999. године
Улица Београда након налета засипања бомбама НАТО-а 1999. године - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Комисија Парламента Италије која је водила истрагу о смртним случајевима код италијанских војника у војним мисијама у иностранству, уступиће српској Комисији за истраживање последица НАТО бомбардовања свој извештај и читав низ докумената који ће помоћи Србији у истрази, речено је у Скупштини Србије.

Председник српске Комисије Дарко Лакетић рекао је на заједничкој конференцији за новинаре са Ђан Пјером Скануом, који је водио италијанску Комисију, да је договорено преузимање комплетне документације коју је Италија прикупила и доказа у вези са обољевањем становништва и загађењем животне средине.

Лакетић је навео да ће чланови италијанске Комисије бити консултанти Србији и презентовати све што знају, а на располагању ће бити и њихови правни тимови.

Бивши генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана - Sputnik Србија
Америка забранила улаз у земљу предводнику бомбардовања Југославије

„Комисија Парламента Италије је имала могућност и тужилачке истраге“, рекао је он.

Говорећи о сарадњи са колегама из Италије, Лакетић је казао да постоји договор о заједничком деловању према ЕУ, којој ће послати захтев да финансијски помогне да се уради комплетна анализа о контаминацији животне средине и асанацији, тамо где је она потребна.

„Договорили смо да имамо заједнички наступ и у вези са тим да тражимо додатну помоћ ЕУ за лечење оболелих у нашој земљи тамо где је то неопходно“, истакао је Лакетић.

Скану је казао да је формално препознато и признато да је од осиромашеног уранијума страдало више од 400 људи, од азбеста 1.200, а ако се укључе и други разлози, као што су тешки метали и други узроци, говори се о 2.000 мртвих и 7.000 оболелих.

Он је рекао да је убеђен да ће српска Комисија урадити одличан посао. Према његовим речима, рад италијанске Комисије резултирао је пресудама против одговорних у војном врху.

Навео је да су резултати Комисије Парламента Италије унели револуцију у решавање проблема свих оних лица која су оболела због контаминиране животне средине.

Скану је прихватио да на Сардинији, на иницијативу Дарка Лакетића, буде домаћин деци српских ратних ветерана и грађана Србије који су погинули дајући живот за слободу.

Лакетић је најавио да ће прва седница Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања бити одржана у Врању, где је планиран и обилазак девет локација које су означене као контаминиране, и истакао да је убеђен да ће Србија доћи до истине.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала