Кина узвраћа ударац

© AFP 2023Кинески радници сортирају бамбус у фабрици у Хангжоу у Кини
Кинески радници сортирају бамбус у фабрици у Хангжоу у Кини - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је увела царине на увоз америчке робе као одговор на потезе Вашингтона, наводи се у саопштењу главне царинске управе Кине.
Кинеска застава у Чикагу - Sputnik Србија
Америка започела највећи трговински рат у историји

Кина је подсетила да су данас САД увеле увозне царине на 818 врста кинеске робе укупне вредности 34 милијарде долара.

„Као контрамере Кина је истог дана увела царину од 25 одсто на увоз исте количине америчке робе“, истиче се у саопштењу.

Кинеске царине ступиле су на снагу у 12.01 по локалном времену.

Министарство трговине Кине саопштило је да су „САД су прекршиле правила СТО и започеле највећи у економској историји трговинског рата“.

Трговински односи Пекинга и Вашингтона

Почетком априла Сједињене Америчке Државе су објавиле листу од 1.300 кинеских производа против којих би могле бити уведене царине као одговор на кршење права на интелектуалну својину на америчке производе од стране Кине.

Са своје стране, Државни савет Кине одлучио је да уведе царину од 25 одсто на 106 врста робе увезене из САД. У мају су се стране договориле да неће водити трговински рат и престати са наметањем реципрочних царина. Међутим, нису успеле да постигну споразум, а Вашингтон је најавио нове царине.

Кинески јуан и амерички долар - Sputnik Србија
Све наде потонуле — од поноћи креће трговински рат Кине и Америке

Сједињене Америчке Државе су средином јуна увеле царину од 25 одсто на робу из Кине, што је утицало на скоро десетину кинеског извоза у Америку. Нове накнаде утицаће на увоз кинеске робе која садржи индустријски значајну технологију у вредности от 50 милијарди долара. Царине су почеле да се наплаћују 6. јула.

Кина је одмах најавила да ће увести увозну царину од 25 одсто на 659 врста робе увезене из Сједињених Америчких Држава. Царине за 545 врста робе у вредности од око 34 милијарде долара почела је да се наплаћује 6. јула, а за остале категорије датум ступања на снагу биће објављен касније.

На првом списку се налазе пољопривредни производи, аутомобили и производи за водоснабдевање. На другом списку од 141 ставке налазе се производи хемијске и енергетске индустрије и медицинска опрема.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала