Долче Вида! Москва га с нестрпљењем очекује: Сви скандали хрватског фудбалера

© REUTERS / Carlos BarriaХрватски фудбалер Домагој Вида на утакмици Светског првенства у фудбалу против Данске
Хрватски фудбалер Домагој Вида на утакмици Светског првенства у фудбалу против Данске - Sputnik Србија
Пратите нас
Након четвртфиналне утакмице Светског првенства у фудбалу између Хрватске и Русије (2:2, 4:3 после пенала), одбрамбени играч Хрвата Домагој Вида и бивши хрватски репрезентативац Огњен Вукојевић посветили су победу Украјини и Динаму из Кијева. Обојица су неколико година играла за тај кијевски клуб.

„Слава Украјини!“, изјавио је пред камером Домагој Вида.

„Ово је победа за Динамо и Украјину“, подржао је бившег колегу Вукојевић.

Нацистички поздрав хрватских фудбалера у сред Сочија: Слава Украјини! - Sputnik Србија
Нацистички поздрав хрватских фудбалера усред Сочија: Слава Украјини! (видео)

Вида је на утакмици против Русије постигао гол у првом продужетку, а такође је реализовао и свој покушај током извођења пенала. Бивши фудбалер московског „Спартака“ Огњен Вукојевић ради као скаут кијевског Динама и члан је делегације хрватске репрезентације на Светском првенству. Спортски портал „СЕ“ набројао је неколико инцидената по којима је Вида познат, укључујући и оне ван фудбалског терена.

Пијана туча

У пролеће 2011. године Вида је са пријатељима учествовао у тучи у хрватском граду Доњем Михољцу и тада су пребили неколико људи. Руководство хрватске репрезентације сазнало је за тучу и Вида је привремено искључен из репрезентације која се борила за пласман на Европско првенство 2012.

Главни тренер репрезентације Славен Билић коментарисао је инцидент.

„Вида ће пропустити утакмицу са Грузијом због свог непримереног понашања. Хрватски репрезентативац увек мора да буде пример. Без обзира на околности, оно што је Вида учинио је неприхватљиво“, истакао је Билић.

Голмани Акинфејев и Субашић - Sputnik Србија
Руска бајка завршена — туга и понос за крај, Хрватска у полуфиналу (фото)

Скандал у клупском аутобусу

У септембру 2012. године Вида, који је тада имао 23 године и био играч загребачког Динама, истеран је из клупског аутобуса у Вуковару на путу за Врсар на утакмицу Купа Хрватске. Разлог је био прилично јасан: фудбалер је отворио флашу пива и почео је да га пије пред очима главног тренера екипе Анта Чачића. Овај је одмах затражио да се аутобус заустави и натерао је Виду да изађе из њега. Фудбалер је кажњен новчаном казном од 100.000 евра и на неко време је био суспендован.

Одузимање возачке дозволе због вожње у пијаном стању

У новембру 2016. године, централног одбрамбеног играча кијевског Динама зауставила је полицијска патрола за воланом аутомобила у пет сати ујутру. Вида је био пијан — у крви фудбалера било је 1,51 промил алкохола (4,3 пута више од дозвољеног). Хрвату су одузели дозволу на годину дана и кажњен је са 10.000 гривни (око 324 евра), а већ након неколико дана је предводио своју екипу као капитен на утакмици против Дњепра.

Хрватски фудбалер Домагој Вида на утакмици Светског првенства у фудбалу против Русије - Sputnik Србија
ФИФА упозорила Домагоја Виду

Касније се извинио навијачима и руководству клуба.

„Заиста ми се догодио непријатан инцидент. Људи праве грешке и ја сам направио грешку због које се кајем. Због тога желим да се извиним клубу, навијачима, председнику и главном тренеру. Већ сам разговарао са Сергејом Ребровом након повратка у клуб из хрватске репрезентације, извинио сам се и све му објаснио“, рекао је Вида за званичну интернет страницу Динама. 

Међународна фудбалска федерација (ФИФА) објавила је након јучерашњег инцидента званично упозорење хрватском репрезентативцу. ФИФА је претходно саопштила да је покренула истрагу због видео-снимка, а Хина је пренела да је једна од могућих казни суспензија хрватског репрезентативца на две утакмице.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала