Шта је истина у „истини“ америчких тајних служби о Титу

© YT/kingphilip2002Слет поводон Дана младости 1982.
Слет поводон Дана младости 1982. - Sputnik Србија
Пратите нас
„Америчке тајне службе теже да изазову опет рат на овим подручјима. То све произилази из непризнавања Косова и желе пошто-пото да нас натерају да признамо Косово“, каже за Спутњик унук Јосипа Броза Тита, коментаришући наводе да је његов деда у ствари био руски агент који је преузео Титов идентитет.
Молотов, Стаљин и Тито у Москви августа 1945 - Sputnik Србија
Кад једно „Не!“ промени историју

Ових дана су амерички обавештајци на друштвеној мрежи Твитер објавили документ који од 1980. године чувају у свом музеју. Како пише портал „Експрес.хр“, тајне службе су наводно биле уверене да Тито није био „прави“ Тито, а ту причу им је пласирао извесни Маријан Џон Маркул у њиховој канцеларији у Лос Анђелесу. Маркул је тврдио да човек који се тада представљао као маршал Јосип Броз Тито, заправо није прави Тито, него руски агент који је преузео Титов идентитет, након што је прави Јосип Броз нестао у Русији 1937. године.

Унук Јосипа Броза Тита — Јосип Јошка Броз за Спутњик објашњава да ово није прва дезинформација која кружи о његовом деди и категорички одбацује ове наводе из белешке ФБИ с почетка маја 1955. године.

„То су приче за малу децу, које шире стране обавештајне службе. Као и што се у последње време појавио неки проглас који је, наводно, он (Тито) 1944. године издао — да треба побити Србе. На том документу, наводно, стоји потпис маршала Југославије, а он тада још није био маршал. Према томе, све су то фалсификати, све су покушаји да се његово име избрише из историје, да се оцрне његов лик и дело, да се уништи све оно после њега. Ако ниси способан да нешто пружиш свом народу, као што је он имао да пружи, онда мораш да тражиш кривца. Увек се тражио онај претходни. Међутим, то њима не успева. А ми из породице најбоље знамо да је то тај исти човек. Тамо пише да је нестао 1937. године, да је замењен… Прво би мој отац то знао, а мој отац је рођен 1934. године, а онда и његова мајка, моја баба.“

Јосип Броз Тито - Sputnik Србија
„Поклон“ за Дан младости: Тито добио свастику у Куманову (фото)

Титов унук истиче да никад није чуо за извесног Маријана Маркула, за кога амерички обавештајци тврде да је рођен у Ливну 1909. године, а да се у САД доселио 1936. и добио држављанство након што је две године служио у америчкој војсци.

„Па то су глупости, наводе имена разних људи који немају везе с тим. То је оно. Они проналазе тако неке будале, као што има и овде таквих, које стално причају нешто што не знају, што су чули или што су прочитали из неких новина, или негде.“

Јошка Броз сматра да је циљ ових тврдњи да се народ на Балкану посвађа, а крајњи резултат би, по његовом мишљењу, био признање Косова. Он подсећа да то америчке тајне службе увек раде на такав начин.

„Основни циљ је завади па владај. Да би одржали тренутну политичку ситуацију у региону. Међутим, они су то покушали толико пута. Он је још увек најпопуларнија личност у свим републикама, без обзира на све. Те њихове лажи, ти њихови покушаји не успевају. Али добро, свако покушава своје да истера. Јер њима је битно да се закува у региону. Они желе да изазову опет рат на овим подручјима и све остало. То све произилази из непризнавања Косова и желе пошто-пото да нас натерају и тим причама и свиме да признамо Косово. Што би била једна велика глупост.“

Масандровска винарија на Јалти - Sputnik Србија
Тито, Хрушчов и фазани (фото)

Маркул је, према наводима америчких обавештајаца, тврдио да је крајем двадесетих година прошлог века разговарао са правим Титом у Југославији, а недуго након „нестанка“ су се опет срели, али овог пута у Паризу. Други састанак с Титом уследио је 1953. године у Загребу. Овог пута Маријана и његову супругу Ингрид „маршал је готово у потпуности игнорисао“. Осим тога, Маркул је ФБИ испричао да је „прави“ Тито остао без кажипрста и средњег прста, те да је био благ и имао туберкулозу — Маркула је највише зачудило како је Тито знао да свира клавир, јер је био уверен да онај први Тито то није имао где да научи, наводи „Експрес.хр“.

Јошка Броз је тврдње америчких служби за Спутњик заокружио реченицом:

„Колко год да покушавају, он ће увек остати запамћен у историји, јер ко не поштује историју, неће ни њега историја поштовати.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала