Како су Албанци црвеним орловима покушали да „освоје“ српску улицу у Ораховцу

© AFP 2023 / Ermal Meta /Албанци у народној ношњи
Албанци у народној ношњи - Sputnik Србија
Пратите нас
Шта се стварно догодило током викенда у јединој улици у којој су остали да живе Срби у Ораховцу након 1999?

Према извештају који су медији на српском објавили, група од петнаестак албанских младића и девојака у народним ношњама, са заставом Албаније, покушала је током викенда да сними музички видео-спот у делу града у којем живе Срби, поред цркве Успења Пресвете Богородице. Спот није снимљен јер је дошло до мањег инцидента, у којем се осим узајамно размењених вербалних порука и парола, на срећу, није ништа теже догодило. Српски мештани догађај виде као директну провокацију — „освајање и овог малог парчета у којем је донекле наша слобода“. Љабинот Реџа, певач косовског порекла који живи у Швајцарској, тврди да су Срби претили Албанцима. На Фејсбуку, где је дао своје виђење инцидента, он поставља питање — „Да ли смо стварно слободни“, али на крају је поручио: „Ораховац Косово Албанија“. На Инстаграму је објављена и фотографија ових музичара са раширеним симболом орла на грудима.

Нисмо желели да спречимо снимање, већ да посматрамо, а они су инсистирали да се склонимо, на шта нисмо пристали, јер смо били пред својим кућама.

Српски мештани са којима смо разговарали уплашени су од публицитета, али су пристали на разговор, под условом да не спомињемо њихов идентитет. Описују шта се догодило у недељу:

„Дошли су у албанској ношњи, један од њих је имао и црвену кошуљу са црним орлом. Нисмо хтели да спречимо снимање. Штавише, померили смо аутомобиле да би снимали. Желели смо да посматрамо. Онда су инсистирали да се склонимо. На то нисмо пристали, јер смо сви били пред својим кућама. Ипак су почели са снимањем и онда су, ширећи албанску заставу, марширали са врха улице у близини цркве. За нас је то већ био начин освајања и овог мало парчета Ораховца који је донекле наша слобода.“

„После узвика ’Србија! Србија!‘, било је псовки, нама су упућене и отворене претње, уз поруку и да је ово Косово. Напустили су улицу уз сирену на аутомобилу и раширену албанску заставу“, објаснили су даље.

Овај део Ораховца покривен је надзорним камерама. Полиција је дошла након што се све завршило, а случај није забележен у двадесетчетворочасовном извештају који се доставља медијима.

Српски мештани кажу да јесу за суживот чим су остали у Ораховцу у тако малом броју и на том простору. Са албанским комшијама сарађују свакодневно. Говоре да су односи коректни.

Догађај, међутим, са доласком групе са стране, која се „тако понашала“, за њих јесте провокација и са намером да се, како Срби то виде, наруше односи са непосредним комшијама Албанцима.

„Ми јесмо за суживот, сарађујемо — долазе у наше продавнице, разговарамо, ми одлазимо у њихове продавнице. Нормално, поштујемо једни друге. Али, ово је нешто што је хтело да поремети односе са комшијама“, такође су нам рекли Ораховчани српског порекла.

Реџа на друштвеним мрежама: Њихова реакција је провокација

Певач Љабинот Реџа, који покушава да сними видео-спот са „традиционалним мотивима“ у овој улици, има своју верзију. Са пратиоцима ју је поделио на Фејсбуку:

„Претили су нам да је то у власништву Републике Србије и да ће увек остати тако“; „Након узвика Србија, Србија… и других националистичких мотива, дошла је полиција која није била на нашој страни, већ нас је уклонила одатле и није нам омогућила да завршимо снимање.“

Све га подсећа на, како каже, „време окупатора“:

„Међу плесачима већина њих је била веома млада, били су уплашени толико да су нас подсећали на време под притиском окупатора…“

А на крају је и упитао:

„После 20 година од краја рата, да ли треба и даље да будемо кажњени тако што не користимо предмете монументалне важности на нашем Косову? Да ли смо заиста слободни?“

Додао је и потпис „Ораховац Косово Албанија“.

Статус на Фесјбуку је изазвао низ коментара. Поједини су поздравили покушај снимања, критиковали косовске званичнике, погрдним именима називали Србе, али је било и оних који су указивали да је потребна дозвола за снимање објеката.

Потом је на свом профилу на Инстаграму објавио и фотографију са актерима спота, који су заједно са Реџом показивали симбол орла рукама.

У најновијој објави каже и да нису имали намеру да провоцирају и да су били „изненађени реакцијом Срба“, јер се сматра да су „они више интегрисани него сви Срби у другим деловима Косова“.

„Њихова реакција је провокација“, оценио је он, наводећи да је прекинуо снимање како би „спречио етничке тензије настале са српске стране без икакве потребе“.

„Надам се да ће Срби схватити да су државни и национални симболи део нас и да смо ми поносни и да их не користимо као средство за провокацију“, закључио је.

У Ораховцу је пре 1999. живело 3.000 Срба. Данас их је остало око 300 и живе само у горњем — такозваном српском делу Ораховца, на територији од око 500 метара око православне цркве.

Коссев

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала