Откривен тајни план Северне Кореје: Уцена за милијарду долара?

© AFP 2023 / JUNG YEON-JEСеверна Кореја
Северна Кореја - Sputnik Србија
Пратите нас
Књига коју је написао бивши високи дипломата Северне Кореје открива да је Пјонгјанг уцењивао Израел, уз претњу да ће Ирану продати нуклеарну технологију.

Наиме, како тврди Тае Јонг Хо, који је побегао у Јужну Кореју 2016. године, Северна Кореја тражила је од Израела да јој плати милијарду долара у замену да не прода Ирану своју технологију за развој балистичких ракета, пренео је „Волстрит џурнал“.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Лавров у Северној Кореји: Нек Пјонгјанг самостално одлучи какве му гаранције требају

Та „непристојна“ понуда изнета је 1999. године у једном кафеу у Стокхолму, када су се на кафи срели тадашњи севернокорејски амбасадор Сон Мун Си и његов израелски колега Гидеон Бен Ами.

Према наводима из књиге, Израел је одбио ту понуду, али је за пар дана послао контрапонуду, да у Северну Кореју пошаље донацију у храни.

„Волстрит џурнал“ је навео да није успео да добије потврду од два амбасадора која су наводно учествовала у преговорима, али је навео да је прошле седмице Бен Ами казао израелским медијима да је, током мандата амбасадора, имао неколико тајних састанака са севернокорејским дипломатама, и то у периоду од 1999. до 2002. године, које је иницирао Пјонгјанг.

B 92

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала