Кључа Западна Европа: Огромни ломови тек су почели (видео)

© Sputnik / Радоје ПантовићМирослав Лазански
Мирослав Лазански - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Брегзит“ је неповратан процес, а сва наводна спорна питања, као што је питање ирско-британске границе или визни режими са другим европским државама, користе се као изговори за обрачуне унутар владајуће конзервативне странке.

То што амерички председник Доналд Трамп проглашава непријатеље на свим странама, за Америку није ништа ново, оцењује у емисији „На нишану Лазанског“ некадашњи дописник из Лондона агенције „Танјуг“ Синиша Љепојевић.

Трамп се само служи језиком необичним за америчке председнике, али тај је језик врло разумљив, каже он. Логика система устројеног на Западу је таква, објашњава Љепојевић, да када нема непријатеља, нема енергије.

Трамп „избомбардује терен“ разним изјавама, а онда смирује ситуацију. Међутим, невоља је што се у том поступку служи неистинама, као што је она да Немачка 70 одсто енергије увози из Русије. Немачка из Русије увози између 9 и 30 одсто енергије, у зависности од потреба, каже Љепојевић, а Трамп није поменуо Пољску која увози око 90 одсто енергената из Русије.

Што се тиче изласка Велике Британије из ЕУ, тај процес се завршава идуће године. Краљица је, каже Љепојевић, потписала закон о иступању из Уније, и то је готова ствар, каже он.

Борис Џонсон - Sputnik Србија
Џонсон: Хоћу „брегзит авион“

„Сигурно да ће остати да се неке техничке ствари реше до 2022. ЕУ је толико овладала чланицама да је око 80 одсто домаћег законодавства у ствари законодавство ЕУ, плус међународни уговори. То је огроман посао. Али оно што је у овом часу најважније је да је пре око месец дана краљица потписала закон“, каже Љепојевић.

„Брегзит“ се у Британији користи као изговор за унутрашњеполитичка трвења, наставља Љепојевић, за обрачун унутар владајуће конзервативне партије. 

Визни режим између Британије и већине европских држава није постојао ни пре него што је Уједињено Краљевство постало чланица ЕУ, док, што се тиче границе са Ирском, постоји међудржавни споразум између Ирске и Велике Британије, који је потписан када је Ирска стекла независност.

„Последња три ирска шефа државе, укључујући и садашњег, британски су држављани. Ирски држављани могу бити бирани у британски парламент, ирски грађани који живе у Британији имају право гласа. Мислим да има 37 посланика у британском парламенту који су ирски држављани“, каже Љепојевић.

Потенцирање проблема са ирско-британском границом Љепојевић назива технологијом трикова. „Брегзит“ је незаустављив и он је део ширег политичког процеса преиспитивања где се Британија налази, каква је то земља и какве су њене реалне могућности.

„Цела Западна Европа је у дубокој политичкој кризи. До сада, само је Британија кренула у преиспитивања, али то су огромни ломови. Друге земље су у озбиљнијој кризи — Немачка кључа изнутра, Француска… Али нико још није покренуо процес, сви се плаше да покрену политички процес. Свако преиспитивање води ка изласку из ЕУ, јер је ЕУ деструктивна организација“, каже Љепојевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала