Бутина је жртва Трампових покушаја нормализације односа са Русијом

© AP PhotoМарија Бутина
Марија Бутина - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство правде САД оптужило је двадесетдеветогодишњу држављанку Русије Марију Бутину да се на америчкој територији налази као страни агент. Њен адвокат, напротив, тврди да Марија има студентску визу. Политички аналитичар Џорџ Самуели објашњава да је стицајем бројних околности данас „опасно бити Рус“.

Саговорник Спутњика и аутор књиге „Бомбе за мир: Хуманитарни рат НАТО-а у Југославији“ Џорџ Самуели објашњава да је Бутина прилично позната личност, јер се још док је живела у Русији борила за право на поседовање, ношење и чување оружја за самоодбрану. Она је потом прешла у САД да живи и док је похађала магистарске студије повезала се са Националним удружењем власника оружја. Вероватно се у оквиру овог удружења упознала са многим конзервативно оријентисаним Американцима. Самуели сматра да је Бутина искрено и тврдо веровала у оно што пропагира Асоцијација.

Руска активисткиња Марија Бутина ухапшена у Вашингтону за шпијунажу - Sputnik Србија
Бутина пред америчким судом изјавила да није крива

„Сада је веома опасно бити Рус. Може се прогласити кривичним делом чак и када руски држављанин у ресторану једе за столом са важним људима. Министарство правде САД, односно његови службеници имају право да вас приведу, чак и без могућности да будете пуштени уз кауцију, као да сте некакав нарко-барон. Оптужбе на рачун Бутине су прилично апсурдне и чини се да све ово доказује колико је опасно данас бити Рус у САД“, каже Самуели.

Постоје одређене тврдње да је Бутина покушавала да „оствари контакте са америчким политичарима у циљу успостављања тајних канала како би постала чланица одређених политичких група унутар САД. Из правне перспективе, у чему се заправо састоји кривично дело које је она наводно починила?

— Под опис који сте поменули може да потпадне много тога, али ништа од тога није кривично дело. Можете да се срећете с људима, да планирате било шта, можете да радите за одређене људе, да им пишете говоре, али ништа од тога није злочин. Једино за шта њу оптужују јесте то што она није регистрована као „страни агент“, што је лакши преступ.

Ако би се злоупотреба службеног положаја сматрала злочином, онда би у затвору седело пола Вашингтона. У америчкој престоници се налази много различитих лобиста и агената. Практично свака држава света на неки начин преко своје владе врши утицај на Вашингтон. Ако бисте хтели све то да забраните и прекинете, сви затвори би се веома брзо препунили.

Човек за копјутером у серверској соби - Sputnik Србија
Русија је ратни сајбер-џин — превазићи разлике у односима са САД

А поврх свега, говори се да је она само покушала да организује те сусрете, али да до њих није дошло. Сусрета са Трампом није било. Све је то само део кампање Министарства правде САД.

Све што је указано у оптужници заправо говори о томе да се ради о амбициозној девојци која покушава да направи чврсте и блиске везе и каријеру са десно оријентисаном Републиканском партијом. Питање је зашто се тако ригорозне мере примењују против ње, јер је злочин који је наводно починила смешно ништаван.

Шта ће рећи суд?

— Бутина има адвоката Роберта Дрискола, који је прилично познат у Вашингтону. Он се бави републиканском политиком већ низ година. Мислим да ће он као искусни и утицајни адвокат покушати да направи нагодбу са тужилаштвом. Вероватно ће, чим буду схватили да не могу да „исцеде“ никакве жељене информације, радити на томе да направе са њом нагодбу уколико Бутина буде вољна да призна кривицу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала