Русија спремна да сарађује са Британијом о инциденту у Солсберију

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаЗграда амбасаде Русије у Лондону
Зграда амбасаде Русије у Лондону - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасада Русије потврдила је да је спремна да руска полиције сарађује са Великом Британијом у инциденту у Солсберију.
Полиција окружује кућу жртве тровања у Ејмсберију - Sputnik Србија
Русија жели проверу резултата експертизе о Солсберију и Ејмсберију

„Још једном позивамо званични Лондон да истрагу спроведе транспарентно, што би омогућило да се избегне ширење гласина и цурења која доводе у заблуду британску и светску јавност. Потврђујемо спремност руске полиције, чији захтеви за правном помоћи и даље остају без одговара, да почне да сарађује са британском страном“, изјавио је новинарима портпарол амбасаде. 

Британска влада почиње да схвата да нису могућа „бескрајна ширења непроверених верзија“ инцидента у Солсберију без доказа, рекао је портпарол.

„Упознали смо се са саопштењем агенције АП, према којем је истрага наводно идентификовала особе које су отровале Сергеја и Јулију Скрипаљ на основу снимака камера за надзор и проучавања списка путника који су улазили и излазили из Велике Британије у том периоду“, рекао је он.

Портпарол је истакао да је процену ових извештаја дао заменик британског министра унутрашњих послова за безбедност Бен Валис, а „сврстао га је у категорију непоузданих информација и спекулација“.  

„Основни разлог да заменик министра и Скотланд јард морају да демантују таква саопштења је што је у марту британско политичко руководство пожурило са изношењем неоснованих оптужби против Русије, уместо да је сачекало резултате истраге“, додао је он.

Форензички истражитељи у заштитним оделима прикупљају узорке на месту тровања двоје британских држављана у Ејмсберију - Sputnik Србија
Стручњаци прикупили узорке супстанце којом су отровани Британци у Ејмсберију

Раније су британски медији саопштили да британска полиција сматра да је бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију отровало неколико људи и да су у то учествовали људи из Русије. Такође је саопштено да је истрага користила снимке са камера за надзор и податке о онима који су у то време ушли у земљу.

У британском граду Солсберију 4. марта су отровани бивши пуковник Главне оперативне управе Русије (ГРУ), Сергеј Скрипаљ, који је радио за британске обавештајне службе, и његова ћерка Јулија, што је изазвало велики међународни скандал. Британска страна тврди да је у тровање Скрипаљевих супстанцом А-234 умешана Русија, што Москва категорички негира.

Руска страна је више пута затражила да јој се дозволи приступ истрази и отрованим грађанима. Британске власти су игнорисале све захтеве.

Бивши британски министар спољних послова Борис Џонсон је, оптужујући Русију, „доказе“ о њеној кривици прогласио  „запањујућим“. Међутим, оптужбе су се показале неистинитим: директор тајне лабораторије британског Министарства одбране изјавио је да стручњаци нису успели да утврде порекло супстанце којом су, како тврди британска страна, отровани Скрипаљеви. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала