Ванредно стање због ватреног обруча око Атине: Људи беже, евакуисани кампови, плажа

© AP Photo / Thanassis StavrakisПожар
Пожар - Sputnik Србија
Пратите нас
Регионалне власти прогласиле су данас ванредно стање у источним и западним деловима ширег подручја Атине, након што су пожари подстакнути снажним ветровима захватили борове шуме и приморске градове с обе стране грчке престонице. Шест особа је задобило опекотине, а премијер Алексис Ципрас прекинуо је посету Босни и Херцеговини.
Пожар - Sputnik Србија
Грчка тражи помоћ од ЕУ за борбу с пожарима

Са обе стране грчке престонице Атине бесне шумски пожари у којима су спаљене куће, становништво бежи, евакуисани су дечји летњи кампови, а на Атину пада пепео и небо је од дима прљавонаранџасте боје, наводи АП.

У оближњем граду Мати, обалска стража послала је патролни чамац да евакуише људе који су због пожара заробљени на плажи. 

Наводи се да је први пожар данас избио у боровој шуми у планинама Геранеја близу обалског насеља Кинете на 50 километара западно од Атине, на подручју између главног града Грчке и Коринта. Против ватре се на земљи бори најмање 150 ватрогасаца, док им пет авиона који испуштају воду и седам хеликоптера помажу из ваздуха.

Напоре ватрогасаца отежава јак ветар који често мења правац. Због пожара су евакуисана три насеља и затворено је скоро 20 километара одељка два ауто-пута који повезују Пелопонез са централном Грчком. Због густог дима, видљивост на ауто-путу је сведена на само неколико метара.

Грчка телевизија „Скај“ приказала је снимке на којима се види неколико кућа у пламену, као и људи који помоћу воде из баштенских црева покушавају да спасу имовину, док други беже аутомобилима и на мопедима. Неколико сати након избијања пожара, пепео је почео да пада по центру Атине.

АП наводи да је други велики пожар избио током поподневних сати у области Пентели, североисточно од Атине. Локалне власти саопштиле су да евакуишу дечје летње кампове, као и да је ватра уништила куће и аутомобиле.

Наводи се да је од дима поцрнело небо над грчком луком Рафина, одакле крећу трајекти ка неким од острва Киклада.

Грчке власти објавиле су да је трећи пожар избио у јужном делу острва Крит и да гори пољопривредно подручје и шума.

Агенција АНА преноси да премијер Грчке Алексис Ципрас, који се налази у Мостару, константно прима информације о пожарима који дивљају на Атици и у сталној је комуникацији са министром за цивилну заштиту Никосом Тоскасом, који је изјавио да ови пожари „нису уопште тако наивни“ и да је посебно тежак онај у Кинети.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала