Обрађена значајна документација о злочинима ОВК

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници тероритичке организације ОВК
Припадници тероритичке организације ОВК - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић изјавио је да је радна група за истраживање злочина тзв. ОВК на КиМ претресла архиве, радила са онима који су били у поседу било каквих информација и направила неколико важних и вредних докумената.

Ти документи, према његовим речима ће, када буде нађен механизам за њихову размену са Специјалним тужилаштвом, бити у „озбиљној функцији доказивања злочина који су почињени на простору КиМ“.

Одаловић, иначе члан те радне групе, за РТС је рекао да су урађене „три велике ствари“, а прва је да је демаскирана командна структура тзв. ОВК до последњих организационих јединица и направљена директна веза појединаца из те структуре са злочинима који су се конкретно десили.

„Обрадили смо две зоне у којима је било највише злочина, Дукађини и Дреница. И осталих пет зона ће бити обрађено врло брзо“, каже Одаловић.

Како је навео, прикупили су из разних извора податке, укључујући и међународне изворе, али и приказали документа која говоре да су 1998. и 1999. међународни представници имали информације о злочинима који су се дешавали и да су имали пуно трагова.

Пипадници терористичке организације ОВК - Sputnik Србија
Сви злочини ОВК први пут на једном месту

„Приказали смо слике које су представници међународних мисија тада направили и извештаје који говоре о томе да су они и око жуте куће имали врло јасну комуникацију и препознали то место као место страдања“, каже Одаловић.

Ту су, наводи, и докази везани за Ђаковицу, за ликвидацију Албанаца „који су другачије размишљали“, доказе и о затворима у којима су били киднаповани Срби, као и доста докумената.

„Много је докумената који имају ознаку поверљивости, а добијени су из извора који у овом тенутку нису били спремни да их поделе са јавношћу. Али то су докази и чињенице изузетно вредни“, нагласио је Одаловић и навео да је та база за многе међународне званичнике непријатно сведочанство.

Поводом злочина у Старом Грацком, Одаловић је рекао да се данас навршава 19 година од једног од најтежих злочина који се десио у време присуства међународних мировањака на простору КиМ, те да је једини грех зверски убијених људи то што су били Срби.

„Истраге су вођене, прикупљено је много доказа, пронађено је оружје, све је било толико близу…“, рекао је Одаловић и истакао да ће Београд инсистирати да се специјално тужилаштво и специјални суд бави ових злочином.

Ту су, каже, и злочини у Ливадицама, Гораждевцу, масовна убиства, убиство породице Столић, у време када је на КиМ било 50.000 мировањака.

„Зато је ово непријатна тема када разговарамо са представницима међународних организација, јер у њиховом архивама, сигуран сам, има страховито много докумената, много више од онога што смо ми прикупили. Нека отворе архиве и помогну, јер будућност не може да се гради на томе да злочинци за убиство преко 3.500 људи и протеривање преко 200.000 људи не смеју остати некажњени“, поручио је Одаловић.

Нагласио је да представнике привремених институција у Приштини озбиљно брине и велики им је проблем то што би специјално тужилаштво и специјални суд почетком септембра, када се нови тужилац буде упознао са предметима, требало да крене у истраге и процесуирање.

„Они имају озбиљан разлог да размишљају и брину шта ће то у првим оптужницама да се нађе и ко ће то бити први на листи“, рекао је Одаловић.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала