Беч поручује Београду: Веза са Русијом не мора да трпи због пута у ЕУ

© AFP 2023 / JOE KLAMARЗастава Аустрије
Застава Аустрије - Sputnik Србија
Пратите нас
Нема разлога да Београд и Приштина не окрену нову страницу у односима кад су то могли да ураде вековни непријатељи Француска и Немачка и многи други, и у потпуности подржавамо напоре високе представнице Федерике Могерини да помогне у тражењу решења, изјавила је министарка спољних послова Аустрије Карин Кнајсл.

„Што се тиче садржаја споразума, на вештинама дипломата и далековидости лидера је да раде на мудром и фер, компромисном решењу“, рекла је Кнајслова за Новости.

Европска унија стално наглашава важност дијалога Београда и Приштине, земље ЕУ су више него опрезне у погледу увоза отворених питања од нових чланица и одлучне су да у будућности не дође до такве ситуације, каже Кнајслова.

„На столу је потрага за свеобухватном нормализацијом односа у облику правно обавезујућег споразума. То је кључно за европске путеве Србије и Косова и биће камен-темељац за одрживу регионалну стабилност“, наводи аустријска министарка.

ЕУ Србија - илустрација - Sputnik Србија
Следи деценија пузања до ЕУ — има ли Србија план Б

Упитана да ли Србија може да задржи добре односе са Русијом и да напредује ка ЕУ, Кнајслова каже да је Србија истакла да је њен јасан стратешки приоритет придруживање ЕУ.

„Унија је најважнији економски партнер Србије. Међутим, придруживање европској породици не значи да морају да трпе везе између Србије и Русије. Београд сигурно може да пронађе прагматичан приступ одржавању добрих односа са Москвом. Кад се постаје члан ЕУ, онда то подразумева постепено продубљивање односа, укључујући и усклађивање са заједничком спољном и безбедносном политиком, као што је недавно изражено у декларацији самита ЕУ — Западни Балкан“, рекла је Кнајслова.

Она наводи да је по питању мигрантске кризе Аустрија успоставила одличну сарадњу са Србијом и да цене напоре Србије.

„Истовремено, очекујемо од Србије да блиско усклади своју миграциону и визну политику са ЕУ како би се избегао јаз у нашем свеобухватном приступу“, рекла је шефица аустријске дипломатије.

Упитана да ли ће Србија на својој територији морати да отвара прихватне центре за мигранте, Кнајслова каже да је идеја регионалних центара за прихват потврђена на недавном самиту ЕУ, а да је циљ уклањање подстицаја од опасних путовања.

„Подразумева се да ће оснивање таквих центара бити једино могуће у блиској сарадњи са земљама којих се то тиче. Прво морамо да разрадимо многобројне практичне и правне детаље, тако да су спекулације о томе ’где‘ и ’како‘ дефинитивно преурањене", рекла је аустријска министарка.

По питању придруживања Србије ЕУ до 2025. године, Кнајслова каже да Србија напредује добро, али да су остале да се ураде важне ствари.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала