Спасилац из Атине за Спутњик: Ко може да заборави слике спаљених тела

© REUTERS / Costas BaltasПоследица пожара у близини Атине, Грчка
Последица пожара у близини Атине, Грчка - Sputnik Србија
Пратите нас
„Када видиш спаљене људе, губиш се, не знаш како да реагујеш“, рекао је за Спутњик Јанис Макрис, руководилац организације „Самарићани Црвеног крста“.

Макрис је Спутњику испричао о људима који су се једва спасили од ужаса и успели да дођу до луке Рафини. Наш саговорник је поделио своја осећања о тренутку када су нашли 26 тела погинулих у региону Мати.

© AFP 2023 / VALERIE GACHE Ватрогасац покушава да угаси пожар у Кинети у близини Атине
Ватрогасац покушава да угаси пожар у Кинети у близини Атине - Sputnik Србија
Ватрогасац покушава да угаси пожар у Кинети у близини Атине

„Без речи смо, запањени смо. Учили су нас како да поступамо током оваквих ситуација, како да применимо различите психолошке приступе, али заиста је тешко, људи смо. У одређеним моментима је језиво када човек испред себе види спаљена тела“, говори Макрис.

Ватрогасац покушава да угаси пожар близини Атине у Грчкој - Sputnik Србија
Атина: Најновији црни биланс — 74 жртве пожара

Добровољни спасилац додаје: „То је слика коју никада нећу моћи да избришем из главе, из свести и сећања. Као да је ову слику неко ножем дубоко изрезбарио у нашим срцима“.

Макрис је описао оно што је видео у луци Рафина, где су стално пристизали старији грађани и људи са респираторним проблемима, са опекотинама и где је „нажалост, било довезено много тела погинулих“.

© REUTERS / Alkis KonstantinidisЉуди посматрају како бесни пожар у граду Рафини у близини Атине
Људи посматрају како бесни пожар у граду Рафини у близини Атине - Sputnik Србија
Људи посматрају како бесни пожар у граду Рафини у близини Атине

Наш саговорник је објаснио да је ватрена стихија ишла у правцу плаже, у правцу дела богато обраслог растињем, да је дувао изузетно јак ветар, као и да је температура чак и на плажи била изузетно висока.

„Људи нису схватали уопште шта се дешава. Не могу вам то описати. Људи нису веровали својим очима, уплашени и збуњени немо су посматрали све што се око њих чини, како би они били спашени“, констатује спасилац.

Макрис апелује на све оне који се нађу пред ватреном стихијом да не размишљају да спашавају материјална добра, већ најпре голи живот.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала