Атина: Најновији црни биланс — 74 жртве пожара

© REUTERS / Costas BaltasВатрогасац покушава да угаси пожар близини Атине у Грчкој
Ватрогасац покушава да угаси пожар близини Атине у Грчкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Најмање 74 особе страдале су од понедељка у шумским пожарима у насељима надомак Атине, јавља Ројтерс, позивајући се на неименованог званичника грчке ватрогасне бригаде.
Евакуација људи од пожара близу Атине, Грчка - Sputnik Србија
Више од 700 људи евакуисано морским путем са плажа у околини Атине

Како наводи, најмање 187 људи, међу којима су 23 малишана, повређено је у пожарима. Број несталих још није познат.

Грчка је прогласила три дана жалости због пожара, а премијер Алексис Ципрас је рекао да Грчка пролази кроз неизрециву трагедију.

Иначе, већ око поднева грчка застава на згради Владе и Парламента је спуштена на пола копља, а све манифестације су отказане.

Ситуација и даље критична

Ситуација са великим пожаром је и даље критична, а муњевито ширење ватре са 14 симултаних пожара на три фронта у источној Атици, као и велика брзина ветра отежавају интервенцију ватрогасаца, изјавио је данас портпарол грчке Владе Димитрис Цанакопулос.

Како се наводи у саопштењу Амбасаде Грчке у Београду, поред ватрогасне интервенције, у току је и спровођење плана за ванредно стање уз мобилизацију Министарства унутрашњих послова и полиције, али и Министарстава здравља, саобраћаја, одбране, поморства и животне средине, као и подручја Атике.

У интервенцијама су помогле специјалне снаге Копнене војске, као и Ратна морнарица са једном фрегатом, два десантна брода, три хеликоптера и три ратна брода.

Додаје се да је премијер Грчке Алексис Ципрас разговарао телефоном са председником Европске комисије Жаном Клодом Јункером, који је изразио солидарност ЕК Грчкој и спремност за обезбеђивање потребних средстава, како би се суочили са ванредном ситуацијом.

Ципрас је разговарао са председником Кипра Никосом Анастасиадисом и Бугарске Бојком Борисовим, док се касније очекује разговор са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и председником Француске Емануелом Макроном.

Танјуг 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала