Захарова: Бели шлемови су за Сиријце злочинци

© AFP 2023 / Mohamad AbazeedАктивисти Белих шлемова траже жртве у рушевини куће коју су наводно срушиле сиријске владине снаге у сиријској Дари
Активисти Белих шлемова траже жртве у рушевини куће коју су наводно срушиле сиријске владине снаге у сиријској Дари - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је за телевизију „Русија 24“ коментарисала евакуацију припадника организације Бели шлемови из Сирије, наводећи да су се припадници те организације „бавили провокативном и заиста злочиначком активношћу“.
Бели шлемови - Sputnik Србија
Бежанија „Белих шлемова“ показала ко им је газда

„Савршено схватам зашто Сиријци — и званичници и обични људи — Беле шлемове и све оне који су са њима повезани називају злочинцима. Ти људи, који себе називају хуманитарцима, спровели су провокативне и заиста злочиначке активности и то је доказана чињеница“, истакла је Захарова.

„Њихова активност асоцира на активност илегалних оружаних формација, милитаната, а понекад и терориста који делују заједно“, додала је она.

Захарова је истакла да је Русија више пута „пружала чињенице о томе шта заправо раде Бели шлемови“.

„То су и провокације са употребом хемијских отрова и дезинформације“, рекла је она.

Поглед на Дамаск са планине Касион - Sputnik Србија
Дамаск: Евакуација „Белих шлемова“ — злочиначка операција Израела

Организација Бели шлемови, широко позната и подржана на Западу, истицала је да је њен циљ спасавање цивила у ратним подручјима, али њу сиријске власти оптужују за везе са екстремистима и спровођење непријатељске пропагандне активности.

Раније је портпарол Министарства спољних послова Израела саопштио да је та земља евакуисала активисте Белих шлемова из Сирије заједно са њиховим породицама на захтев Сједињених Америчких Држава, Канаде и европских земаља. Локални медији су писали да је током ноћне операције близу 800 људи превезено преко Израела у Јордан.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала