И да Србија призна Косово, Албанци би имали исти проблем

© Tanjug / Димитрије ГолМапа земаља које су признале Косово
Мапа земаља које су признале Косово - Sputnik Србија
Пратите нас
Наводна неслога око главног приштинског преговарача Хашима Тачија и преговора са Београдом само су параван за косовске политичаре који се боре за унутрашњу моћ. Цела ујдурма нема много везе са самим преговорима колико са чињеницом да је на Косову због криминала и корупције катастрофална ситуација, оцењује за Спутњик Дејан Мировић.

Косовки политичари, иако имају исти циљ — признање Косова од стране Србије у преговорима две стране који теку, никако да се сложе о томе ко ће од њих бити у, како тврде, „финишу“ тог чина. Док власт на челу са Рамушем Хардинајем и Хашимом Тачијем, председником и премијером такозване државе Косово, траже од опозиције да прихвате у парламенту предложену платформу за „коначне разговоре“ са Београдом, опозиција на челу са „Самоопредељењем“ за то неће ни да чује све док у овој причи последњу реч има — Тачи.

Да ли је само Тачи разлог овог неслагања или су разлози мого дубљи и даљи од самих преговора са Београдом?

Војници тзв. Косова испод заставе САД у Приштини - Sputnik Србија
Деценија безуспешног пројекта Косово: Нервозни албански лобисти притискају и Запад

Неџмедин Спахију, политиколог са Косова, слаже се да све партије и политичари у Приштини имају исти циљ, а да несагласност око преговарачке платформе, о којој би косовски парламент требало да расправља у четвртак, има другачију позадину.

„Тачка спорења је то ко ће да буде на власти. Ко ће да води те преговоре са албанске стране и ништа друго“, био је кратак наш саговорник из Приштине.

За разлику од нашег предходног саговорника, др Дејан Мировић је уверен да цела ујдурма нема чак ни много везе са самим преговорима колико са чињеницом да је на Косову катастрофална ситуација у сваком погледу.

„Велики криминал и корупција довели су дотле да је готово немогуће да се преживи. По томе што се до сада видело, како њихов парламент функционише, јасно је да они као држава не могу да функционишу, ма како то Запад желео. Јер очито је заснована на криминалу а носиоци тога су у власти“, верује др Мировић.

Он у исто време тврди да све и да се деси да из неког разлога Србија призна Косово, то неће променити унутрашњу политичку сцену на Косову управо из ових разлога.

Опозиција на Косову чврсто стоји на ставу да Хашим Тачи не би требало да буде овлашћено лице које би у име Косова потписало правно обавезујући споразум са Србијом, ако до њега дође. По њиховом мишљењу, Тачи не само да је предуго у преговорима са Београдом, већ му спочитавају да је из тих разлога „омекшао“, те да би могао потписати и неки „штетан документ“ по Косово, а који би се односио на север Косова. Управо из тих разлога власт је опозицији понудила да буде део ових преговора, и то је чак уграђено у њихову преговарачку платформу, али су опозициони лидери то одбили.

С друге стране, и из ЕУ су у неколико наврата поновили да би уместо Тачија са друге стране радије видели неко друго лице, али до сада се нису изјаснили ко би то могао да буде. У сваком случају, врло је могуће, како неки медији на Косову оцењују, а о томе се спекулисало и раније, да би референдум одлучио да ли би тај будући споразум са Београдом имао зелено светло свих косовских странака или не. Наводно ће овај додатак о референдуму и бити услов опозиције да се угради у преговарачку платформу, с обзиром да је извесно да ће Тачи остати главни преговарач, и то по жељи Америке. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала