Путин: Русија намерава да повећа помоћ Африци у енергетици

© AFP 2023 / GULSHAN KHANПредседник Русије Владимир Путин на самиту БРИКС-а у Јоханесбургу
Председник Русије Владимир Путин на самиту БРИКС-а у Јоханесбургу - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски прeдседник Владимир Путин је на самиту БРИКС-а у Јужној Африци изјавио да Русија намерава да повећа помоћ коју та земља издваја државама Африке, пре свега у области развоја енергетског сектора.

Како је истакао, Русија предлаже афричким земљама читав комплекс енергетских решења – са појединим замљама већ су покренути одређени пројекти.

Председници Турске и Русије, Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин, током састанка на маргинама самита БРИКС-а у Јоханесбургу - Sputnik Србија
Путин с Ердоганом на маргинама БРИКС-а: Сви наши велики пројекти се реализују

„Перспективни пројекти се већ реализују са земљама попут Анголе, Мозамбика и Габона. Реализују се пројекти по питању нафтне и гасне индустрије“, рекао је Путин.

Руски председник је рекао и да значајан део иницијатива предвиђа локализацију производње на територији Африке, укључујући и изградњу фабрика.

„Уверен сам да ће реализација таквих пројеката послужити како би се ојачао индустријски потенцијал афричких земаља, а допринело би и јачању локалног бизниса и отварању нових радних места“, нагласио је.

Путин је додао и да је у разради и иницијатива да се организује самит Русија—Африка, на којем би учествовали представници афричких земаља.

„На самиту би присуствовали истакнути предузетници и стручњаци из Африке, у плану је да о тој иницијативи разговарамо са представницима афричких земаља“, закључио је Путин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала