Дачић: Ко каже да ће Косово добити чланство у УН?

© Sputnik / Александар МилачићМинистар Ивица Дачић
Министар Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Поводом иницијативе Вука Јеремића који је покренуо прикупљање потписа за спречавање чланства Косова у УН, министар спољних послова Ивица Дачић упитао је ко је рекао да ће се то догодити.

„Видим да је Јеремић кренуо у прикупљање потписа. За време Тадића и Јеремића је више од 80 земаља признало Косово. Чему сад ови потписи? За време мог мандата шест земаља је повукло признање, па да видимо ко треба и зашто да скупља потписе“, рекао је Дачић новинарима.

Дачић каже да председнику Србије Александру Вучићу и њему може као и сваком другом много тога да се замери, али не и да не воде рачуна о националним и државним интересима.

Заставе самопроглашене републике Косово и ЕУ - Sputnik Србија
И да дамо Косово, нећемо се померити ни корак ка ЕУ (видео)

„Признавање независности и чланство Косова у УН никад нису били на дневном реду“, рекао је Дачић и поновио да Србија жели трајно решење.

Он је приметио да стање у односима са светским силама никада није било боље, да су нормализовани односи са Немачком, јачају се односи са Француском, креће се у ревитализацију односа са САД и јача се пријатељство са Русијом и Кином.

„Ово су све политиканти. Пошто сам ја био у власти и са Ђиласом, Тадићем и Јеремићем — ситуација је много другачија и значајнија. Мислим да ће Србија на крају успети да победи, не на штету других, али да се нађе неко решење да би се дошло до позитивне агенде за цео регион“, рекао је Дачић.

На питање да ли ће се у дијалог са Приштином укључити Русија, Дачић је одговорио да ће формат остати какав јесте и да неће бити његовог ширења.

„Не постоје такви планови“, рекао је Дачић и указао да не постоји потреба да се САД укључе у преговоре јер оне подржавају дијалог који води ЕУ.

Русија је изнела став да ће се укључити у процес дијалога ако то неко буде захтевао, подсећа Дачић.

Танјуг

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала