Додик: Муслимани би признали Косово, а због Српске би били спремни да узму пушку

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC/Председник РС Милорад Додик на конференцији у Београду
Председник РС Милорад Додик на конференцији у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да решавање питања статуса Косова не треба одвајати од питања статуса Републике Српске.
Додик: Сви Срби да се укључе у заштиту српског народа на Космету

„Коначно решење формално гледано јесте и припада Србији. Али, као Србин, и ми који овде живимо, и као припадници тог народа, сматрамо да имамо легитимно право на једно важно, наше историјско, национално и народно питање. Наш став је да то питање не треба одвајати од питања статуса Републике Српске“, указао је Додик у интервјуу за телевизију „Телеграф“.

Он је оценио да не могу само за Србе да важе различити аршини.

„Како је могуће да дође неко на Косово и каже: ’Без обзира што ви сматрате да оно територијално припада Србији, то је друга држава‘. А нама овде у Босни каже: ’Има да ћутите‘. Зато што је то неки експеримент странаца", истакао је Додик.

Према његовим речима, српско национално питање је комплексно, али сматра да је председник Србије Александар Вучић успео да то питање постави поново, јер је било потпуно изгубљено.

„Већина Срба се помирила са тим да је то коначно и завршено и да ће само једног дана верификација Косова бити извршена. Постојала је снажна, политички организована структура на северу Косова, која је ту егзистирала, али је огроман притисак Запада довео до урушавања те структуре. Мислим да је Вучић то успео да постави на дневни ред разговора и да нема коначног решења без става Србије“, оценио је Додик.

Уверен је и да Вучић води одговорну државну политику са силним изазовима које добија свакодневно.

„Има оних које ја знам и које зна јавност Србије, који су заговарали поделу Косова, и говорили: ’Да нам је само да добијемо Север‘. Има. Они данас заговарају причу да то не долази у обзир. То су мали људи, мали политичари. Нису државници никада ни били, они су били политичари. Вучић је државник. Они гледају шта само могу лоше противнику да учине, а државник гледа шта може добро за 10-15 година да остави за своју земљу. Само такви могу да воде државе. Тако је и овде“, указао је Додик.

Додик: У Српској одлучује власт Српске, а не Сарајево!

Он каже да у Републици Српској раде оно што могу и да Косово неће моћи да се призна у оквиру БиХ.

„Други у Босни то желе. Муслимани то желе, одмах би признали Косово. Али када би поменули Републику Српску, одмах би били спремни да узму пушку. То говори да су дволични и циници. Ако желите да признате Албанцима на Косову државу, онда признајте и Републику Српску као државу. Онда би можда били принципијелни. Можда би то историјски било одрживо“, каже Додик.

Он сматра и да је тешко говорити о коначном решењу и да оно није у његовим рукама.

Каже и да су странци све ово време понижавали и потцењивали српски народ и српску државу и да нека врста сатисфакције мора да постоји, а да је за њега Република Српска од примарног интереса.

„Република Српска у савезу са Србијом са деловима које можемо да перспективно контролишемо, као што је север Косова, уз јачање снаге ауторитета српског народа у Црној Гори, које би требало да приближи Србији Црну Гору, то би био неки коначни оквир“, сматра Додик.

Упитан на чему темељи веру да ће Србија и Република Српска век дочекати у једној држави, он каже да то чини на основу воље овог народа.

„Овај народ за разлику од раније, када је лако потезао оружје због одбране слободе, мора да научи да то брани путем институција које треба да изгради, и снаге и воље, које искаже на изборима и референдуму“, истиче Додик.

На питање зашто се кандидује за члана Председништва БиХ, а каже да је БиХ имагинација, одговара да у Сарајево иде како би ојачао позицију Републике Српске, поштовање Устава БиХ, а не његову деградацију. 

Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Градити што већи аутономни статус за Републику Српску

Он истиче да ова БиХ може да преживи само ако поштује Устав, а не ако поштује наметање странаца.

„Неће то бити лако ни једноставно. Не знам ни колико ћу бити успешан у томе, али оно што је моја аутентична позиција тамо, то ће сви знати како изгледа“, каже Додик и наводи да очекује да у Председништву иза њега буде застава РС и да одатле почиње.

Говорећи о Декларацији о опстанку српског народа каже да је то углавном финализован документ и треба да се формализује кроз одлучивање у институцијама.

„Ми смо то у Републици Српској урадили на нивоу Владе. Веома смо разумни у том погледу, знајући да је фокус те приче стављен на преговоре око Косова и да то на неки начин одвлачи сву пажњу и снагу власти у Србији. Потпуно сам уверен да ћемо у тренутку који власт у Београду процени као најоптималнији, то и урадити“, закључује Додик, објављено је на сајту „Телеграф.рс“.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала