ЕКСКЛУЗИВНО Главни закључак преговора у Астани

© Sputnik / Дмитрий Виноградов / Уђи у базу фотографијаДамаск у Сирији
Дамаск у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Земље-гаранти примирја у Сирији (Русија, Иран и Турска) су након десете рунде преговора о Сирији у астанском формату, који је одржан у Сочију, изразили спремност да се супротставе сепаратистичким намерама које подривају суверенитет Сирије, наводи се у нацрту завршне изјаве „Астана 10“ у који је Спутњик имао увид.

„Стране су изразиле своју посвећеност супротстављању сепаратистичким намерама чији је циљ подривање суверенитета и територијалног интегритета Сирије, као и националне безбедности у суседним земљама“, наводи се у документу.

Десета рунда преговора о решавању сиријске ситуације у астанском формату одржава се 30. и 31. јула у Сочију.

Следећа, једанаеста рунда преговора о Сирији у астанском формату планирана је за новембар 2018. године, наводи се у завршној изјави данашњих разговора у Сочију.

Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија
Захарова: САД покушавају да умање значај астанског формата

Место одржавања следећег састанка није прецизирано у тексту. До сада је девет рунди преговора одржано у Астани, а десета је одржана у Сочију. Како је објаснио специјални представник руског председника за Сирију Александар Лаврентјев, ово је било диктирано климом града. Он није искључио да ће се преговори „вратити“ у Астану.

Оружани сукоб у Сирији траје од марта 2011. године. Решавање ситуације се разматра на платформама у Астани и Женеви, а конгрес Сиријског националног дијалога, који је одржан 30. јануара у Сочију, први је покушај окупљања широког спектра учесника на једној преговарачкој платформи још од почетка сукоба. Главни резултат Конгреса је одлука о успостављању уставне комисије која ће радити у Женеви.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала