Сиријски изасланик у УН: Израел помогао у евакуацији милитаната са Голанских висоравни

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографијаСтални представник Сирије у УН и шеф делегације владе Сирије Башар ел Џафари на Међународном састанку о Сирији у астанском формату у Сочију
Стални представник Сирије у УН и шеф делегације владе Сирије Башар ел Џафари на Међународном састанку о Сирији у астанском формату у Сочију - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф делегације сиријских власти Башар ел Џафари је на десетој рунди преговора о Сирији у астанском формату у Сочију изјавио да је провинција Дера на југозападу Сирије потпуно ослобођена од терориста и да је војска завршила ту операцију.
Дамаск у Сирији - Sputnik Србија
ЕКСКЛУЗИВНО Главни закључак преговора у Астани

„Пре свега, говоримо о великој победи, о ослобађању града Дере и о околини тог насеља, као и о ослобађању Голанског округа до граница које су постојале раније“, рекао је Џафари на конференцији за новинаре.

Он је додао да је Израел помогао да се изведу сиријски милитанти са Голанске висоравни у више земаља, укључујући и САД.

„Овде примећујемо одлучно напредовање сиријске националне армије која је терористичке групе и милитанте приморала да беже из Сирије преко окупиране Голанске висоравни на територију Израела, одакле су послати у Јордан, а потом превезени у друге земље, првенствено САД“, нагласио је Џафари.

Израелске снаге раније су евакуисале неколико стотина припадника Белих шлемова и чланова њихових породица из јужне Сирије у Јордан на захтев неколико западних земаља. Сиријске власти, које сматрају да су припадници те НВО сарађивали са терористима и инсценирали неколико лажних напада, навеле су да је евакуација представљала „злочиначку операцију“.

Поглед на Дамаск са планине Касион - Sputnik Србија
Дамаск: Евакуација „Белих шлемова“ — злочиначка операција Израела

Џафари је такође рекао да се Турска као земља-гарант обавезала да ће поштовати суверенитет Сирије, али Анкара већ десети пут нарушава своје обавезе окупацијом севера земље.

„Желео бих да напоменем да наши пријатељи из Русије и Ирана поштују своје обавезе о очувању суверенитета Сирије. Што се тиче Турске, она већ десети пут не поштује своје обавезе у вези са поштовањем суверенитета наше земље. Као што знате, турске власти се такође не придржавају својих обавеза у зони деескалације у Идлибу“, објаснио је дипломата након разговора у Сочију.

„Турска је једина земља астанског формата која крши своје преузете обавезе“, додао је Џаафари.

Он је такође напоменуо да турске власти говоре језиком лицемерја јер дају изјаве о својој посвећености преговорима у астанском формату, а потом их нарушавају.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала