Кијев предложио Москви размену заробљеника

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаСпоменик оснивачима Кијева - браћи Кију, Шчеку, Хориву и њиховој сестри Либеди на Тргу независности у Кијеву
Споменик оснивачима Кијева - браћи Кију, Шчеку, Хориву и њиховој сестри Либеди на Тргу независности у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Кијев је предложио размену Алексеја Седикова за једног од држављана Украјине који служи казну у руском затвору, наводи се у саопштењу на сајту Савета за људска права Русије.
Гранични прелаз Изварино у Луганској области - Sputnik Србија
Украјина предложила Русији размену затвореника

Предлог за размену упутио је директору Савета Михаилу Федотову комесарка за људска права Врховне раде Људмила Денисова. Седиков је у Украјини осуђен на 11 година затвора.

Денисова је истакла да је Седикову потребна „хитна хируршка интервенција“ због повреде кука. Она је притом рекла да у затворској болници није могуће да се изведе таква операција.

Предложила руској страни да замени Седикова за једног од Украјинаца којем је такође потребна „квалификована медицинска помоћ специјалиста“.

Предлог размене

Прошле недеље Денисова је послала руској колегиници Татјани Москаљковој писмо са понудом за размену заробљеника. Инцијатива се тиче ослобађања 36 особа.

Председници Русије и Украјине, Владимир Путин и Петро Порошенко на свечаности поводом искрцавања савезника у Нормандији - Sputnik Србија
Путин Порошенку: Хитно ослободити ухапшене руске новинаре

Денисова је у писму такође саопштила о могућности заједничког учешћа на састанку трипартитне контакт-групе за разговоре о хуманитарним посетама у циљу провере услова у којима се налазе затвореници.

Москва је у писму украјинске стране видела извесну двосмисленост. Тако је портпаролка омбудсмана подсетила да по руском закону Москаљкова нема мандат за „ослобађање, помиловање или размену заробљеника“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала