Тапушковић: Ако икада открију Огњановићевог убицу, браниће га адвокат и то врло савесно

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIC / Убијени адвокат Драгослав Огњановић
Убијени адвокат Драгослав Огњановић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Погледај шта се догађа. Почеће да убијају и нас адвокате“, речи су којима је адвокат Бранислав Тапушковић можда и несвесно покушао да упозори свог млађег колегу Драгослава Огњановића пре него што је убијен.

Гостујући у емисији Спутњикa „Од четвртка до четвртка“, Тапушковић је веома емотивно говорио о колеги с којим је први пут сарађивао пред Трибуналом у Хагу у случају Слободана Милошевића.

„Нисам склон да правим пријатељства са много млађим људима од себе, али околности су биле такве да се то догодило. У моменту када сам Мишу упознао, већ сам био адвокат са тридесетпетогодишњим стажом, а Миша је био на почетку своје каријере, и био је један од заступника Слободана Милошевића заједно са Зденком Томановићем“, подсетио се Тапушковић.

Додао је да је Огњановић био први из Милошевићевог тима који је приметио значај Тапушковићевог ангажмана пред Трибуналом, за који су многи у Србији сматрали да је издајнички.

Убијени адвокат Драгослав Огњановић - Sputnik Србија
Судије: Огњановић мора да буде последњи убијени колега

„Нисмо се ја и он дружили да бисмо заједно на неки начин припремали нешто шта ће се догађати у судници. Чувао сам ја свој интегритет као пријатељ суда, а он свој интегритет као заступник Слободана Милошевића, који му је помагао, као и Зденко Томановић. Наше пријатељство је ту започето. Ми смо сваки слободан тренутак користили да се дружимо развијајући познанство и пријатељство, које је апсолутно нешто најдрагоценије што ја у свом животу носим“, казао је Тапушковић.

Указује наш саговорник да су адвокати једна неомиљена професија, да је често и у литератури омаловажавана, у нашој земљи поготову. Он подсећа и да је после рата много адвоката настрадало због својих одбрана. Наводи пример адвоката Драгића Јоксимовића, који је бранио Дражу Михаиловића а који је умро у затвору у Сремској Митровици.

„Било је хапшења која су везана за период када је на тапету била непријатељска пропаганда. Тако је Слободан Суботић, председник адвокатске коморе Србије, био ухапшен 1971. године због летка у коме се говорило о угрожености Срба у Крајини и о томе да ће једнога дана Уједињене нације морати да се позабаве положајем Срба у Крајини. Он је умро врло брзо после издржане казне. То је такође убиство. Он то није могао да преживи“, рекао је Тапушковић.

Подсетио је адвокат и на друге случајеве и нагласио: „Ево, сад је дошло време да нас стрељају“.

„Убити адвоката, то је исто као и убити судију и тужиоца. То је директан напад на правосуђе. Нема процеса који се може одвијати без помоћи адвоката. Ако икада открију тог човека, ко ће да га брани? Браниће га адвокат и то врло савесно. Адвокати су у ситуацијама, када политика врло често злоупотребљава суд, такви адвокати су, као што је био Миша Огњановић, у опасности. Он је био један од храбријих људи и хватао се у коштац баш са тим проблемом“, рекао је Тапушковић.

Адвокатски тим Слободана Милошевића снимљен 2001. године - Sputnik Србија
Светски медији о убиству Драгослава Огњановића: Ликвидиран Милошевићев адвокат

„Јуче је тамо било много полиције, снајпери су били негде по крововима. Шта су они на сахрани штитили. Ја сам један од оних који врло респектује полицију. У држави без полиције нема живота, али како се неке ствари раде код нас, о томе бисмо могли много да говоримо. Кад је Миша у питању, да ли знате како у тим кривичним поступцима полиција уме да злоупотреби своја овлашћења? Миша је био борац против тога. Не против полиције. Кад полиција крене у злоупотребе, онда смо надрљали“, рекао је Тапушковић.

Тапушковић не верује да ће бити пронађен убица Мише Огњановића и пита се зашто толика убиства нису била сигнал да се нешто предузме пре убиства адвоката.

„Полиција треба да ради свој посао. Ја сам особа која цени полицијски посао кад се ради у оквиру овлашћења. Кад искочи и кад се та овлашћења прекорачују, о томе могу да причам после педесет и две године. Против тога се Миша борио. Ово Миша заслужује да се изговори“, рекао је Тапушковић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала