Почело је: Забрана која би Америку могла да гурне у информативни рат

© REUTERS / Lucas JacksonАлекс Џоунс
Алекс Џоунс - Sputnik Србија
Пратите нас
Водеће онлајн платформе у САД „Фејсбук“, „Епл“, „Јутјуб“ и „Спотифај“ донеле су заједничку одлуку да забране десничарски канал „Инфо ворс“, који води контроверзни новинар Алекс Џоунс, под оправдањем да он шири „говор мржње“.
Интернет - Sputnik Србија
Да ли је паралелни интернет уопште могућ

Заменик уредника „Инфо ворса“ Пол Џозеф Вотсон објавио је на Твитеру да је „Фејсбук“ трајно забранио страницу овог канала због недоказаног говора мржње, а потез је описао као „језив преседан за слободу говора“.

„Фејсбук“ је потврдио да је забранио „Инфо ворс“, наводећи да су четири странице овог информативног канала „у више наврата кршиле стандарде Фејсбука“. „Епл“ је такође навео да „не толерише говор мржње“ и да и даље представља „широк спектар погледа“, све док су људи у стању да поштују разлике у мишљењима.

„Јутјуб“ се убрзо огласио саопштењем у којем се наводи да је налог Алекса Џоунса „укинут због кршења правила Јутјуба“. „Спотифај“ наводи да је уклонио све Џоунсове подкасте због садржаја који садржи „мржњу“.

Ова одлука је изазвала жестоку расправу на Твитеру, где су неки бранили забрану, док су други тврдили да је реч о кршењу слободе говора.

Твитерашица Емилија одушевљена је одлуком.

„То што је ’Епл‘ уклонио Алекса Џоунса и ’Инфо ворс‘ није никаква ужасна цензура над конзервативцима. Он је говорио да масакр у Сенди Хуку није стваран. Он је тужио родитеље из те школе. Он је рекао да Холокауст није стваран. Он није само конзервативац. Он је теоретичар завере који повређује људе“, написала је она.

Корисник Твитера Адорабл Диплорабл никако се не слаже.

„Оно што су технолошке газде одлучиле да ураде „Инфо ворсу“ јесте оно што се дешава стотинама хиљада слободномислећих патриота, па је тако и мој налог скинут с Твитера на три недеље без икаквог разлога. Подигните глас против цензуре док још увек можете“, написао је он.

Твитераш Хелт Рејнџер наводи да је ова одлука доказ да је цензура измакла контроли.

„’Гугл‘, ’Јутјуб‘, ’Спотифај‘ и ’Фејсбук‘ су сада отворено укључени у онлајн апартхејд након грубе забране Алекса Џоунса и ’Инфо ворса‘. Све забране засноване на такозваном говору мржње заправо значе да је то све оно што либерали не желе да чују“, написао је он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала