Грчка: Ситуација око протеривања дипломата отргла се контроли

© REUTERS / Yannis BehrakisЗаставе Грчке и ЕУ
Заставе Грчке и ЕУ - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчка није намеравала да информација о дипломатском конфликту са Русијом буде јавна, већ се ствар отргла контроли, изјавио је руским медијима неименовани извор из грчке Владе.

Како је рекао, Влада и Министарство иностраних послова предлагали су руској Амбасади у Атини да реше конфликт на другачији начин. Међутим, догодило се што се догодило и потом ниједна страна није могла да контролише даљи след догађаја.

„Конфликт се захуктао. Погоршање односа није у интересу ни једној, ни другој страни“, рекао је он.

Грчка застава - Sputnik Србија
Ево кога је Русија протерала као одговор Грчкој

Извор је прецизирао и да до доласка шефа грчке дипломатије Никоса Коцијаса у Москву 13. јуна није било ни у плану да се било ко протерује из Грчке.

„То није било у плану, а да јесте, Коцијас не би отпутовао у Москву. Циљ његове посете био је да се пронађе начин како да се реши ситуација у којој су се нашли грчко-руско односи у последње време. Не можемо рећи да су ти односи били лоши, већ да су били у стагнацији. Сусрет Коцијаса са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом био је одличан, разговарали су о бројним питањима“, рекао је.

Према његовим речима, информација која се потом појавила у медијима, довела је до дипломатске кризе, а то је уследило недељу дана пошто се Коцијас вратио у Грчку.

Он је такође рекао да је на Грчку био извршен притисак споља, како би се солидарисала са Западом по питању протеривања дипломата због инцидента у Солсберију, када су Сергеј Скрипаљ и његова ћерка били отровани.

Извор је такође подсетио и да је то све објавио грчки лист „Катемирини“ 11. јула, позивајући се на неименоване изворе, као и да се тај лист у Грчкој сматра прозападним. Самим тим, није искључено да је информација процурила из Амбасаде САД у Атини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала