Поново каменована школа у српском селу на Косову (видео)

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVICКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија
Пратите нас
Основна школа „Браћа Аксић“ у Рабовцу у општини Липљан на Косову и Метохији, коју похађа десетак српских ђака, поново је била мета напада током којег су непознати нападачи каменицама поломили прозоре на згради, изјавио је данас председник Комитета за заједницу општине Липљан Бобан Јовановић.

Јовановић је подсетио да је та школа коју похађају и српски и албански основци до сада каменована око шест пута, као и да су једном покушали да је запале.

Косовска полиција у Приштини - Sputnik Србија
Фантомке и дуге цеви поново пред српским кућама — шта је циљ

„Пре три или четири дана поломљена су три прозора, а четврти је највероватније поломљен прексиноћ. Не можемо то прецизно да знамо, јер немамо ноћног чувара који чува објекат“, рекао је Јовановић.

Истакао је да не види разлог зашто би неко каменовао школу коју похађа око 15 српских ђака, додајући да су до сада са комшијама Албанцима увек живели у миру и без проблема.

„Нека претпоставка, али без чињеница, зашто је ово урађено, јесте да се гради нова школа где је предвиђено пет учионица за српску децу са посебним улазом. То не мора да значи да је разлог, али свакако за ово каменовање нема оправдања“, навео је Јовановић.

Сматра да каменовање српског дела школе не може да наруши односе са Албанцима, као и да постоји могућност да је то можда учинио неко из другог села.

Јовановић истиче да је случај пријављен полицији која је обишла објекат, а форензичари су урадили свој део посла, мада, каже, за сада нема информација да ли су нешто сазнали или ће као и увек до сада остати нерешено.

У Рабовцу данас има 25 српских кућа у којима живи око 100 Срба, наводи Јовановић.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала