Бљесак изнад Индијског океана: Како су тест израелског нуклеарног оружја разоткриле — овце

© Flickr / David Martyn HuntОвца
Овца - Sputnik Србија
Пратите нас
Радиоактивни изотопи које су открили научници у аустралијским овцама дали су на тежини дугогодишњим тврдњама да је мистериозни бљесак изнад Индијског океана пре 39 година заправо био нелегалан тест израелског нуклеарног оружја.

22. септембра 1979. године амерички сателит „Вела 6911“ открио је „двоструки бљесак“ близу острва Марион и Принц Едвард у јужном Индијском океану. Од тада се спекулише да је то заправо био тест нуклеарног оружја који је извршио Израел.

Према мемоарима тадашњег америчког председника Џимија Картера, то је била и претпоставка америчких генерала који су га упознали са инцидентом. Службени став израелске државе био је да не потврди, али ни да демантује да има домаћи војни нуклеарни програм.

Хеликоптер МХ-60С Си Хоук током војне вежбе изнад кратера Дијамантска глава на хавајском острву Оаху - Sputnik Србија
На Хавајима се огласила сирена за нуклеарни напад

Међутим, у новом документу, објављеном у часопису „Сајенс енд глобал секјурити“, наводи се да је радиоактивни изотоп јод-131 откривен у тироидама аустралијских оваца, у месецу након такозваног „Вела инцидента“.

Кристофер Рајт из Аустралијске академије одбрамбених снага и нуклеарни физичар Ларс Ерик де Гер, који су радили у Шведској одбрамбеној агенцији за истраживање, анализирали су узорке штитне жлезде које су у САД слане на месечном нивоу током 1979. године. Подаци о резултатима теста су тек од недавно доступни јавности у складу са Законом о слободи приступа информацијама.

Изотопски нивои код оваца које су биле погођене кишом четири дана након инцидента „били би конзистентни са њима да су се нашле на путу потенцијалних радиоактивних падавина, изазваних нуклеарним тестом у Јужном индијском океану од 22. септембра“, наводи се у документу.

Истраживачи кажу да анализа временских обрасца указује да би се радиоактивне падавине изазване нуклеарном експлозијом пренеле са локације за тестирање у Индијском океану на делове аустралијске територије.

Пентагон - Sputnik Србија
Пентагон: Америка ће употребити нуклеарно оружје само у „ванредним околностима“

У студији се наводи да претпоставку да је нуклеарни тест изведен 1979. године подржава и анализа декласификованог „хидроакустичког сигнала“ који је дошао из америчких подводних апарата.

„Истраживање практично уклања све сумње да је бљесак заправо био нуклеарна експлозија“, написао је Леонард Вајс, стручњак за нуклеарно оружје са Универзитета Станфорд у Билтену атомских научника.

Он је означио Израел као одговорну страну зато што је то „једина земља која је имала техничку способност и мотивацију за спровођење таквог тајног теста“. Према Вајсовим речима, то је била само једна од неколико ваздушних нуклеарних експлозија које је извршила јеврејска држава, а које је открио амерички сателит због неочекиване промене у облацима.

Израелски амбасадор на Новом Зеланду Ицак Герберг демантовао је резултате истраживања у коментару новозеландском „Хералду“, назвавши их „смешном претпоставком која не држи воду“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала