Америка поставља услове за „отворено“ небо

© Flickr / AirwolfhoundOC-135B извиђачки авион
OC-135B извиђачки авион - Sputnik Србија
Пратите нас
САД су за поштовање Договора о отвореном небу, али је део средстава замрзнут све док се против Русије не предузму мере због кршења документа, саопштили су Спутњику у Стејт департменту. Међутим, Москва је изјавила да не крши своје међународне обавезе.
Амерички авиони Б-52 и Ф-16 и јужнокорејски авиони Ф-15К лете изнад Јужне Кореје - Sputnik Србија
Зашто Вашингтон затвара „отворено небо“

„Буџет који је председник потписао захтева од извршних власти да дају одређене извештаје и сертификате, пре него што искористе нека финансијска средства везана за реализацију САД Договора о отвореном небу“, објаснио је представник Стејт департмента.

Он је нагласио да је Вашингтон и даље присталица реализације договора. То показује дозвола за модернизацију авиона „отвореног неба“ и америчке ваздушне флоте.

Други део ове тачке фактички забрањује властима да прихватају одлуке Консултативног савета држава Договора за сертификовање опреме, који се користи за прикупљање информација за време летова. Ова забрана ће важити док председник не представи Конгресу извештај да Русија поштује договор. Међу захтевима према Русији, указује се на добијање одобрења за летове изнад целе територије Москве, Калињинградске области, Чеченије и у делу десетина километара од граница Русије са Абхазијом и Јужном Осетијом.

У понедељак је Доналд Трамп потписао војни буџет земље, који ограничава финансирање Договора о отвореном небу. Руски МИП је овај корак назвао „начином за даљу интоксикацију међународних односа“.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала