Скандал какав Америка не памти, жртве су хиљаде деце

© AP Photo / Matt RourkeРођаци жртава сексуалног злостављања
Рођаци жртава сексуалног злостављања - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 300 свештеника из шест епархија у америчкој држави Пенсилванији злостављало је најмање хиљаду деце, наводи се у извештају који је објављен на крају двогодишње истраге, јавља Ен-Би-Си.

Реалан број злостављане деце би могао бити много већи, јер су великодостојници Римокатоличке цркве систематски прикривали своје свештенство.

Као један од актера у заташкавању наведен је и кардинал Доналд Вирл, некада бискуп Питсбурга, а сада надбискуп Вашингтона. Вирл је у изјави навео да је радио „вредно, бринући за жртве и да би спречио будућа злостављања“.

Истражна порота је разматрала наводе о злостављању у парохијама које обухватају више од половине од 3,2 милиона католика у Пенсилванији.

Закључено је да је низ католичких бискупа и других парохијских лидера покушало заташкавањем да заштити цркву од лошег публицитета и финансијских трошкова.

Против два лица из извештаја су званично подигнуте оптужнице за злостављање малолетника. Међутим, у највећем броју случајева није могуће покренути кривични поступак, будући да су неки записи изгубљени, а жртве превише уплашене да би иступиле. 

„Њујорк тајмс“ пише да је ово најопширнија истрага ове врсте у историји САД. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала