Дачић: Албанцима ће се испунити жеље „кад на врби роди грожђе“

© Фото : Министарство спољних послова СрбијеИвица Дачић и Сергеј Лавров
Ивица Дачић и Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је да аспирације косовских Албанаца према Прешевској долини само показују да су они „заостали у времену“ и не схватају да се ситуација у свету променила.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров са колегом Ивицом Дачићем - Sputnik Србија
Дачић за Спутњик: Са Лавровом данас о Косову

На питање како ће ићи процес разграничења, имајући у виду да Албанци желе да узму под своју контролу Прешевску долину, а у замену не намеравају да дају Србији север насељен Србима, Дачић је после сусрета с руским колегом Сергејом Лавровом у Сочију рекао да је то само доказ да Албанци уопште нису спремни на било какав компромис.

„Они у суштини хоће пројекат велике Албаније. Њима је мало, хтели би да дођу до Ниша. Они би да узму и пола Црне Горе и пола Македонији и север Грчке. Они уопште не схватају да се ситуација у свету променила“, рекао је Дачић.

Као још једну потврду за то, навео је и чињеницу да су у Приштини ових дана славили Клинтонов рођендан, додавши да мисли да је то једино место на свету где се славио, осим у Клинтоновој кући.

„То је доказ да су они заостали у времену. Време се променило. То што они мисле, од тога нема ништа. У српском постоји израз који није дипломатски: то ће бити ’кад на врби роди грожђе‘“, поручио је Дачић.

Он се још једном захвалио Русији, председнику Владимиру Путину и министру Сергеју Лаврову на безрезервној подршци који пружају интересима Србије

„Без подршке Русије ми не бисмо могли да одбранимо наш територијални интегритет. Наравно да ће и Србија са своје стране пружати подршку Русији. Србија се није придружила, нити ће се икада придружити било каквим санкцијама против руског народа“, истакао је српски министар.

Додао је да Србија редовно информише Русију о току дијалога са Приштином, па је и он данас о томе обавестио министра Лаврова. Албанска страна, према његовим речима, не испуњава ништа од договора.

„Ми желимо да се направи неки компромис, да се дође до договора, али очигледно је да постоје двоструки стандарди, нарочито на Западу, који Приштини гледају кроз прсте када је реч о њиховим обавезама“, приметио је Дачић, нагласивши да ће Србија и у наставку дијалога бити у тесној вези са Русијом, јер сматра да „без подршке Русије не може доћи до било каквог решења“.

Дошло је, констатовао је министар, и до промене и код неких земља на Западу, које данас ипак дозвољавају да се прича о неком компромисном решењу, док су раније сматрале да је то питање решено.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала