„Срамотан текст о Јасеновцу: У логору је било забаве“

CC0 / Public domain / Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата
Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата - Sputnik Србија
Пратите нас
Текст који је „Вечерњи лист“ објавио о Јасеновцу, у ком се, између осталог, наводи да је у том логору било забаве, срамотан је, оцењује портал „Индекс“.

Спорни текст је написао Милан Ивкошић, који је у својој колумни за „Вечерњи лист“ логор у Јасеновцу, наиме, представио као радно-рекреацијски камп у којем су се логораши — забављали, наводи хрватски портал.

„Индекс“ потом наводи да би свакоме разумном то изгледало толико нереално, да би одмах помислио да у ствари то није тако написано, али нажалост, јесте. „Тачно је тако написано“, наводи „Индекс“ и преноси одломак из текста:

„У логору је било доста радионица у којима су затвореници могли да покажу и своје креативне способности и способности за израду компликованих производа. Тако су у једној радионици израђивани делови за аутомобиле и авионе. Те радионице су га чиниле радним, рад је обележавао свакодневни живот“, преноси Б 92.

Јасеновац - Sputnik Србија
Реклама за наочаре у логору Јасеновац: „Могли су да оду у Аушвиц да снимају“

„Индекс“ оцењује да је по десничарском колумнисти Јасеновац био место које је затвореницима Јеврејима и Србима, усташком режиму — непогодним Хрватима и другима, омогућавао прилику за креативност, супротно уваженом мишљењу, да је то било заточеништво у ком су људи били терани на присилан рад и убијани.

Али то није све, наводи „Индекс“ и додаје да текст постаје још одвратнији: „Али у том је животу било и нечега што је преносиоцима мита о искључиво злочиначком Јасеновцу најтеже признати. То јест, у логору је било и забаве. Било је спортских утакмица, поготово фудбалских, концерата, позоришних представа, међу којима су извођена и дела која стварали сами затвореници.

Аутор текста Ивкошић позвао се на детаље из књиге Игора Вукића, ког је описао као „хладног истраживача преданог чињеницама“, али чија је биографија више него спорна, објашњава даље „Индекс“ и додаје да на крају своје колумне Ивкошић, предвидљиво, умањује број страдалих у Јасеновцу, а књигу „филоусташког ревизионисте Вукића“ назива „големим доприносом истраживању истине о Јасеновцу очишћене од идеологизације, пристрасности, афективности и наслеђа које чине великосрпске и комунистичке кривотворине“.

„Одвратно чак и за Ивкошића“, закључио је хрватски портал.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала