Симоњанова о Вишинском: Да ли је нормално оптуживати новинаре за велеиздају

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаГлавна уредница РТ-а и Спутњика Маргарита Симоњан
Главна уредница РТ-а и Спутњика Маргарита Симоњан - Sputnik Србија
Пратите нас
Главни уредник новинске агенције Русија севодња Маргарита Симоњан је на 100. дан од хапшења Кирила Вишинског поставила питање — да ли Европа сматра да је нормално да се за новинарски рад оптужује за велеиздају?

„Имамо питање за Украјину. Да ли заиста мислите да што је више новинара у вашим затворима, то је ближа европска будућност? У Европу. Нисте у току, заборавили сте, нисте приметили, забрањено вам је да приметите или ви сада такође мислите да је за новинарски рад нормално да се оптужује за велеиздају?“, рекла је Симоњанова.

Она је такође навела да нема питања за САД. „Ми једноставно више не знамо коме да их постављамо“, прецизирала је она.

Уредник портала РИА Новости Украјина Кирил Вишински у апелационом суду у Херсону - Sputnik Србија
Вишински — 100 дана затвора

Са своје стране, генерални директор агенције Русија севодња Дмитриј Кисељов сматра да се случај Вишинског намерно отеже, јер ће се на суду распасти.

„Чињеница да је Кирил у затвору само зато што је професионално обављао своју дужност, представља показатељ слабости режима… То је срамота, Средњи век, инквизиција“, нагласио је Кисељов.

Припадници безбедносне службе Украјине ушли су 15. маја у редакцију у којој раде дописници РИА Новости и извршили претрес који је трајао око осам сати. Истовремено је у украјинској престоници, под сумњом да подржава самопроглашене републике Донбаса и велеиздају, притворен Вишински. Максимална казна према овом Члану је до 15 година затвора.

Суд у Херсону је 17. маја притворио новинара на 60 дана. Одбрана је 11. јула затражила да му се изрекне принудна мера која није повезана са хапшењем, али је суд продужио хапшење до 13. септембра. Апелациони суд Херсонске области 6. августа је скратио време притварања Вишинског за пет дана — до 8. септембра.

Радницима руског конзулата ни до данас није дозвољено да посете овог новинара. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала