Први возач аутомобила на свету била је жена (видео)

Пратите нас
Већина мушкараца мисли да су рођени да буду возачи и потцењују жене за воланом, а не знају истину да је заправо први возач на свету била жена и звала се Берта Бенз.

„Мерцедес“ је објавио занимљив видео, у којем одаје признање једној жени која је одиграла важну улогу у „рађању“ аутомобила.

Мање је познато да је управо једна жена дала почетни импулс аутомобилској индустрији, када се 1888. године одважила да седне за управљач новоконструисаног возила, које је збуњеном посматрачу из тог доба могао изгледати као кочија без коња.

Та жена била је Берта Бенз, а поменуто необично возило на три точка конструисао је њен супруг Карл Бенз, један од пионира ауто-индустрије и оснивач компаније која ће изродити једну од најпознатијих ауто-марки на свету, „Мерцедес-Бенз“.

Међутим, Карл је сматрао да још није време да испроба свој изум у вожњи по путу. Берта је била супротног мишљења, веровала је да је свет спреман за аутомобиле.

Без знања свог мужа, одлучила је да испроба ново возило на путу од Манхајма до Пфорцхајма дугом 106 км.

Крокодил - Sputnik Србија
Паклени возач: На седишту мотора — жив крокодил (фото)

Њено историјско путовање имало је за циљ да покаже да возило, у које су она и Карл инвестирали доста новца, представља значајан и користан изум који, ако се на прави начин прикаже свету, може да им донесе финансијску корист, преноси „Инфо.кс.нет“.

Бензов аутомобил на три точка добијао је погон од четворотактног мотора од 2,5 коњских снага и био је способан да постигне брзину од 40 километара на сат.

Током свог епског путовања, Берта, која је поседовала завидно знање из механике, успела је да отклони више кварова, а успут је морала да се заустави у градићу Вислоху, како би од локалног апотекара купила још горива за аутомобил.

Берта на овом историјском путовању није била сама. Помагали су јој синови Ричард (13) и Еуген (15), који су, између осталог, били задужени да снабдевају мотор неопходном водом за хлађење, која је морала често да се допуњава.

Они су у више наврата били принуђени да погурају аутомобил на узбрдицама, с обзиром да возило није имало довољно снаге да само уз помоћ мотора савлада стрме успоне на путу. Берта је на крају успела у свом науму и када је стигла на одредиште, обавестила је свог супруга телеграмом о успешно завршеном путовању.

Чак је и поновила подвиг, када се неколико дана касније аутомобилом вратила у Манхајм. Остало је историја.  

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала