Кустурица: Тај Мектић не само што ме подсећа на креденац...

© Tanjug / Раде Прелић / Емир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Режисер и идејни творац Андрићграда Емир Кустурица изјавио је данас Срни да је руски писац Захар Прилепин војник литерата и посебан човек, који је себе ставио у службу војске да би био раме уз раме са Толстојем, са Тургењевим, који су били пуковници руске царске војске.

„Тај (министар безбедности у Савету министара Драган) Мектић, не само што ме подсећа на креденац чије су багламе попустиле па унутра зјапи празно и дува промаја, него је научио да лаже и изговара бесмислице и то све једну за другом, попут тих да су се Прилепин и (председник Републике Српске Милорад) Додик некада срели и то још у Андрићграду, где су ковали планове да руше опозицију“, истакао је Кустурица, упитан да прокоментарише Мектићеве наводе да је Прилепин долазио у Републику Српску, с циљем разбијања опозиције, те да је један од састанака био и у Андрићграду са Додиком, Кустурицом и још неким лицима.

Писац Захар Прилепин - Sputnik Србија
Ексклузивно: Зашто је Прилепин опасан за БиХ

Кустурица је нагласио да је Прилепин један посебан човек који, поред тога што је написао велики роман „Обитељ“, можда и један од највећих романа данашњице, покушава да буде као Толстој, као Тургењев, дакле, да буде војник.

„Прилепин је војник литерата. Он је себе ставио у службу војске да би био раме уз раме са Толстојем, Тургењевим, који су били пуковници руске царске војске. Као такав, он може бити лака храна овим ловцима што нису у стању да улове један прави реалан прекршај, него се тако убацују у те апстрактне сфере, где је обавештајни рад заправо претходница било чему што би могло евентуално да користи људима. Дакле, заустављен је на граници неко ко се уписао у историју литературе са великим романом, а онда, пошто се ретроактивно све успоставља, лаж иде на највиши степен“, рекао је Кустурица.

„Па тако, тај Мектић каже да су се Додик и Прилепин, а ето изгледа и ја с њима, срели у Андрићграду. Никада Додик није био са Прилепином у Андрићграду и мислим да се никада у животу нису ни срели, али за Андрићград одговорно тврдим да нису. Дакле, све је као у данашњем свету — елита која прослеђује својој светској полицији задатке који немају везе са истином, него је важно само да чине оно што елити иде у корист, али не својој елити, елити свог народа, већ светској елити и наравно, онда уместо истине иде лаж“, закључио је Кустурица. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала