Србија уложила у Републику Српску више од 20 милиона евра

© Фото : Влада СрбијеЗаједничка седница влада Српске и Србије
Заједничка седница влада Српске и Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија је у претходне четири године инвестирала и донирала за пројекте у Републици Српској око 21,5 милиона евра, изјавила је премијерка Ана Брнабић после заједничке седнице двеју Влада која је данас одржана у Требињу.
Ана Брнабић у друштву Ангеле Меркел на самиту у Лондону - Sputnik Србија
Ана Брнабић: Приштина све неодговорнија и агресивнија

„Све јача Србија, све јача РС, све више заједничких пројеката и то све долази у једном значајном политичком тренутку за Србију. Мислим да је ретко кад била овако важна блискост и јединство српског народа“, рекла је Брнабићева на конференцији за новинаре.

Брнабићева је рекла да су те пројекте кандидовале локалне заједнице, а да се они односе на различите области и у том смислу је поменула мост Братољуб, изградњу водоводног система у општини Билећа, ревитализацију старог града у Требињу, изградњу магистралног пута према Фочи…

„Заједничке седнице нису само протоколарне, већ сигнал да је сарадња између РС и Србије све боља и ближа. Ми имамо конкретне пројекте. Нама је задовољство што имамо овако интензивну сарадњу са Владом РС. Ово је девета седница, прошла је била у новембру, а у међувремену смо имале радне групе, састанке“, рекла је Брнабићева.
Указала је да Србија не би могла да помогне да није било одговорне политике и фискалне консолидације коју је спровео Александар Вучић.

Она је захвалила председнику РС Милораду Додику и премијерки Жељки Цвијановић што су Србији константно пружали подршку у свим реформама, па и политичким, за које је потребна велика доза храбрости.

Премијерка је подсетила да је прошле године у децембру посетила Бањалуку, поводом формирања Фонда за лечење деце у иностранству, што је била иницијатива председника РС Милорада Додика, те да је учествовала и на различитим форумима који су се одржавали у Српској.

Подсетивши да је и председник Србије Александар Вучић посетио Требиње приликом отварања конзуларне канцеларије, Брнабићева је казала да никада нису биле веће политичке, економске, трговинске, културне и спортске сарадње између Србије И РС.

Она је оценила да су највећи кораци у сарадњи направљени у области туризма, енергетике, јавне управе и безбедности.

„У енергетици имамо највише потенцијала, имали смо две седнице енергетског комитета, а данас је потписан споразум о изградњи две важне хидроцентрале“, рекла је Брнабићева.

То је, како је навела, прва енергетска инвестиција која ће значајно утицати на раст БДП-а и значиће енергетску стабилност и независност.

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је новинарима да је данас усвојено 16 закључака, који су од интереса за развој Србије и РС и за побољшање односа.

Говорећи о интензивирању сарадње, Цвијановићева је рекла да је на седници разговарано о упошљавању наменске индустрије у РС, а то је област у којој је, каже, било стагнације.

„Наш заједнички комитет за енергетику, кога чине председник Вучић и Додик, омогућио је услове за изградњу две хидроелектране укупне снаге 90 мегавата, а вредност инвестиције је 200 милиона евра“, рекла је Цвијановићева новинарима.

Милорад Додик - Sputnik Србија
Додик: Време je да Срби дефинишу свој национални и државни циљ

Цвијановићева је навела да се припрема документација за различите инфраструктурне пројекте и саобраћајно повезивање, и у том смислу поменула ауто-пут Бањалука—Добој, али и стратешко повезивање од Источног Сарајева до Вардишта, преноси Танјуг.

Када је реч о мосту Братољуб, који је изграђен пре годину дана, Цвијановићева је казала да још није отворен гранични прелаз и поручила да РС тражи од органа БиХ да одраде свој део посла, с озбиром да су, како каже, Србија и РС свој део завршиле.

Она је захвалила Србији на свему што је уложила, наводећи да је оставила траг у многим општинама, будући да је реализован велики број инфраструктурних пројеката.

„РС жели да се прикључи напорима Србије у изградњи гасовода. За све будуће што се буде радило на том плану, РС жели да буде саставни део пројекта“, рекла је Цвијановићева.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала